Vedrà i es Vedranell, Es

Vedrà i es Vedranell, Es SOC Publicació mensual editada a Eivissa des del mes de juny de 1983 fins al mes d’octubre de 1987, amb un total de 56 números.

Durant la primera etapa fou impulsada i editada per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, amb el subtítol Butlletí d’informació municipal, governat pel pacte entre PDL (Partit Demòcrata Liberal) i PSOE, arran dels resultats de les eleccions de maig de 1983. Pretenia informar mensualment la ciutadania dels afers municipals i esdevenir un referent cultural. A més de la informació i les notícies del municipi, publicà relats curts, poemes, peces de teatre i alguns articles històrics i ecològics, així com dibuixos i fotografies. El regidor pel PSOE Antoni Cardona i Bonet n’era el director i formaren part del consell de redacció Joan Torres Ribas, Josep Marí Ribas, Antoni Ferrer Tur i Antoni Ribas Costa.

Després de la ruptura del pacte del grup socialista amb el PDL, començà una nova etapa per a la revista. A partir del gener de 1984 (núm. 8) fou editada pel PSOE d’Eivissa i un mes després per la Unió Socialista Pitiüsa (USP-PSOE). Com a òrgan dels socialistes, mantengué la mateixa línia quant al contingut i amplià el seu camp d’actuació a totes les Pitiüses. Continuà sent dirigida per Antoni Cardona i Bonet, i formaren part del consell de redacció Antoni Ribas, Francesc Bonet, Neus Antonio, Enric Ribes, Francesc Cardona, Vicent Costa, Josep Lluís Mayans, Enric Mayans, Antoni Costa i Paula Guillem. A partir del número 27 (mes d’agost de 1985) incorporà a la capçalera el subtítol La revista per a Eivissa i Formentera.

Comptava amb un coordinador a cada municipi de les Pitiüses i a Palma, i una llarga llista de col·laboradors. Va recollir reflexions, crítiques, entrevistes i notícies sobre l’actualitat política del moment. També publicà destacats treballs literaris de Pepita Escandell Bonet, Jean Serra, Marià Villangómez, Jordi Juan Riquer, Pau Sarradell o Bartomeu Marí Ribas, entre molts d’altres. Arran del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana de 1986, publicà alguns articles de divulgació lingüística de Bernat Joan i Marí i d’Isidor Marí. Comptà també amb les col·laboracions de María de los Llanos Lozano, Marià Planells, Andreu Coll Bufí, Mn. Antoni Costa, Pep Costa Ribas o Antoni Marí, entre molts d’altres.

Els congressos de la USP-PSOE, el referèndum sobre l’OTAN (al qual va dedicar una revista extra el mes de febrer de 1986), el II Congrés Internacional de la Llengua Catalana de 1986, les eleccions municipals de 1987 o un dossier sobre el pare Palau foren alguns dels temes més destacats. Inclogué una secció amb sentit humorístic anomenada primer “Pinyetes by Tirant lo Blanc” i després “Citronades by es Mart de Xarraca”.

El mes de juliol de 1984 (núm. 14) començà a publicar una sèrie d’articles a la contraportada amb el títol “Personatges de les Pitiüses. Entre parèntesis” i després “Figures”, amb les biografies dels personatges més destacats de la història pitiüsa, a càrrec d’Enric Ribes. El desembre de 1984 (número 19) començà a publicar la separata Districte/13, per tal de reunir i divulgar les obres dels artistes amb ideals progressistes; era editada per la Unió Insular de les Joventuts Socialistes i el seu consell de redacció era format per Vicent Costa, Josep Monerris, Pau Sarradell i Elena Tur. Des de la revista s’instituí també el certamen Videofestival Es Vedrà i es Vedranell per a videoartistes.

Tot i que nasqué com una revista en català, caminà cap al bilingüisme. El títol en la capçalera presenta petites diferències com Vedrà i Vedranell, Es Vedrà i es Vedranell o Es Vedrà i Vedranell. Amb una paginació variable, el seu format era de 32 x 22 cm. Els primers dos anys fou gratuïta i després el seu preu oscil·là entre 75 i 150 pessetes. S’imprimí a la Impremta Ibosim i la seua presentació fou cada vegada més acurada. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments