Vedella, cala

Vedella, cala GEO Nom amb el qual es coneix un tram de costa del SO de l’illa d’Eivissa, situat a la vénda de sa Talaia, al poble de Sant Josep de sa Talaia, al terme municipal del mateix nom. Es tracta d’un racó costaner orientat a ponent, tot i que la platja i el port es troben en el seu extrem SE, arrecerats dels vents de ponent i de tramuntana.

La cala es troba delimitada pes Torrassí, una punta, al N, i la punta Roja de Fora, al S. Un poc endins, hi ha la punta Roja de Dins, que protegeix la platja i el port. Al marge septentrional de la platja, a sa Pesquera Fonda, hi ha un tram de varadors i un lloc per on baixar embarcacions d’escàs calat. A l’extrem contrari de la platja, també s’hi situen una zona d’escars i un mollet. Aprofitant el recer de la cala, en les seues aigües fondegen molts llaüts de pescadors i embarcacions esportives.

La platja de cala Vedella és d’arena i compta amb els serveis habituals de les platges turístiques eivissenques: lloguer d’embarcacions, de para-sols i gandules, bars, restaurants, socorrisme, dutxes, abalisament, etc. A més, com cala Tarida, també dóna nom a la zona turística i al nucli de població que han aparegut al voltant de la platja; s’hi localitzen xalets, hotels, restaurants, zones d’aparcament per a vehicles, etc. Hi destaquen, per la seua extensió i nombre d’immobles construïts, les urbanitzacions que es localitzen al S i SO de la platja i que ocupen la part interior del tram de costa entre la cala i el caló de s’Oratge, espai boscós i amb pendents.

Hi desemboquen dos torrents: al N ses Blanquetes i al S el canal de ses Coves.

Etimològicament, cala Vedella, que antigament designava un espai d’extensió molt superior a l’actual, provendria del nom del mateix mamífer, en consonància amb l’abundància de noms d’aquella part d’Eivissa relacionats amb les activitats ramaderes i agrícoles. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments