Unión Cívica (UC)
Unión Cívica (UC) POLÍT També coneguda com Unión Cívica Pitiusa (UCP), fou una formació política que feia de la defensa de la llengua castellana a Eivissa i del caràcter espanyol d’aquesta illa les seues principals bases.
Si bé estatutàriament el seu àmbit estava circumscrit a les Illes Balears, mai no es presentà fora de l’illa d’Eivissa.
El partit es fundà el mes de març de 1999 a Jesús (Santa Eulària des Riu) per diverses persones, entre les quals destacaren pel seu activisme Juan Francisco Bermejo Garrido, Juan Carlos García González, Javier Abril de Coo, José Luis Bolado Morán o Eleuterio Fuerte Ballestero. Estatutàriament, destacaven la defensa del pluralisme polític de tots els residents a l’arxipèlag, independentment del seu lloc de naixement; la màxima capacitat d’autogovern per a les illes, dins la unitat d’Espanya; la lliure elecció de llengua per a la ciutadania en la seua relació amb les administracions públiques i, especialment, la lliure elecció de la llengua vehicular de l’ensenyament per part de l’alumnat.
Així, es caracteritzà per demanar la derogació de la Llei de normalització lingüística de les Illes Balears (1986) i la seua substitució per una normativa que fomentàs, sense imposicions, l’eivissenc (en referència al dialecte del català que es parla a Eivissa), encara que els seus membres no usaven pràcticament mai cap altra llengua, oralment o per escrit, que no fos la castellana.
Unión Cívica es presentà per primera vegada a unes eleccions l’any 1999. En les locals, només presentà candidatura al municipi de Santa Eulària des Riu, on obtengué 285 vots (un 3,4 % del cens), sense cap acta de regidor. La seua candidatura al Consell Insular i al Parlament de les Illes Balears per Eivissa i Formentera va aconseguir 954 vots (un 2,7 %).
A les següents eleccions a les quals participà, les municipals de 2003, UC es presentà a tots els municipis d’Eivissa i assolí un total de 720 vots (un 1,4 %) i cap regidor. A les autonòmiques, obtengué 751 vots (un 1,8 %) i cap representant.
UC no es presentà mai a les eleccions generals ni a les europees, per a les quals recomanava sempre el vot a formacions “no nacionalistes” en la seua nomenclatura; és a dir, ni catalanistes ni espanyoles que hi poguessin pactar.
La primera denominació oficial de la formació va ser la de Unión Cívica Pitiusa (UCP). Aquesta denominació i UC sempre s’usaren en castellà, llengua vehicular del partit. Només alguna vegada usà la llengua catalana en ocasió de la publicació d’algun fullet bilingüe, però fent servir l’article salat.
La primera executiva del partit va estar liderada per Juan Carlos García González, president, i Juan Francisco Bermejo Garrido, secretari general. Del seu primer congrés ordinari (febrer de 2004) sortí elegit José Manuel Soria Rico com a president.
L’octubre de 2006 es dugué a terme un congrés extraordinari. Sense que consti la seua desaparició formal com a partit polític, des d’aquell any cessà la seua vida política. Alguns dels seus dirigents més destacats militen, el 2015, en formacions com Unión, Progreso y Democracia (UPyD) . [MCL]
Descàrregues
