Unió de Pagesos de Formentera
Unió de Pagesos de Formentera SOC Sindicat agrari fundat a Formentera el 1977.
Malgrat existir una organització anàloga a Eivissa, es tractava de dos òrgans independents, les relacions entre les quals, com amb d’altres sindicats agraris, es basaven a compartir objectius.
Nascut en el context de la Transició espanyola, es plantejava crear un mercat pagès per donar sortida a la producció illenca. Inicialment, l’octubre de 1977, comptava amb una cinquantena de membres. Com a secretari general fou triat Pere Serra Colomar “Gallet”, acompanyat en aquella primera direcció per Jaume Verdera Verdera, Leopold Ferrer Castelló, Marià Castelló Riera “d’en Sord”, Josep Escandell Verdera “des Torrent”, Bartomeu Juan Serra “Rempuixa” i Vicent Mayans Roig “des Ferrer”. Altres fundadors foren els germans Vicent i Salvador Serra Ferrer “Blai” o Vicent Mayans Ferrer “des Molí”. Sempre va comptar amb Pere Serra Colomar com a secretari general.
Instaurada a Sant Francesc, al cap de no massa temps passà a tenir la seu a les Escoles Velles del Cap de Barbaria. Com a conseqüència de l’envelliment dels seus membres, la Unió de Pagesos de Formentera fou el germen del Club de Jubilats des Cap de Barbaria, que manté aquell local com a seu.
La Unió de Pagesos de Formentera coexistí amb la Cooperativa del Camp de Formentera, però amb objectius diferents. No consta cap conflicte entre ambdues organitzacions. Va tenir un paper actiu en la cerca d’ajuts econòmics per als damnificats pels diversos temporals que afectaren l’illa els anys vuitanta.
Formà part de la Coordinadora d’Entitats Cíviques de Formentera, des de de la seua creació, el 1987, per lluitar contra l’intent d’urbanització de la punta de sa Pedrera. Hi participava cada vegada que la coordinadora es reunia per pressionar institucions, partits i societat sobre un aspecte en concret.
El 1994 formà part de les organitzacions que volien constituir un grup d’acció local per tramitar i gestionar un pla de desenvolupament rural per a Formentera, en el marc del programa Leader II de la Unió Europea. En principi, plantejaven accions per recuperar camins, parets de pedra o edificacions antigues. Per motius de manca de relleu generacional, a final dels anys noranta celebrà un acte públic com a comiat de l’organització. [MCL]
Descàrregues
