Unió de Dretes

Unió de Dretes POLÍT/HIST Partit polític conservador, catòlic i espanyolista, fundat a Mallorca el juliol de 1931, fruit de la fusió de la Dreta Social i el Partit Conservador . Tenia un àmbit mallorquí i rivalitzà enormement amb el Partit Republicà de Centre, de Joan March i Ordinas, i amb la resta de partits republicans. Estava dirigit per Lluís Zaforteza Villalonga, marquès de Verger.

A les eleccions a Corts constituents de juny de 1931 es presentaren conjuntament la Dreta Social, el Partit Conservador i el Partit Regionalista, sota la denominació de Concentració de Dretes. Els seus candidats eren Josep Socias Gradolí (obtengué 449 vots a Eivissa i Formentera), el menorquí Josep Maria Ruiz Manent (478 vots), Bartomeu Fons i Jofre de Villegas (2.085 vots, el cinquè més votat a les Pitiüses de tots els candidats) i l’eivissenc Carles Roman Ferrer (2.453 vots, el quart més votat). La coalició no aconseguí cap escó i els seus resultats a Eivissa i Formentera es veren molt perjudicats per la manca d’implantació de les forces coalitzades i pel fet que es decidí molt a darrera hora la inclusió d’un candidat eivissenc, el llavors liberal regionalista Roman, qui aconseguí que la coalició rebés el suport a Eivissa dels liberals històrics, llavors ja liberals regionalistes.

Passades les eleccions, el Partit Regionalista abandonà la coalició, fet que propicià que la resta de socis fundassin la Unió de Dretes, el mes de juliol de 1931, d’àmbit essencialment mallorquí i amb alguna presència a Menorca.

A Eivissa, l’espai polític que pretenia ocupar la Unió de Dretes estava copat pel Partit Social Agrari , fundat a final de 1931 i liderat per Cèsar Puget Riquer, partit que es convertí en l’aliat de la Unió de Dretes, i que entrà així mateix dins la Confederació Espanyola de Dretes Autònomes (CEDA).

El març de 1933, s’adherí a l’acabada de fundar CEDA, liderada per José María Gil Robles i passà a anomenar-se Acció Popular Agrària. Va tenir com a òrgan El Correo de Mallorca. Es presentà a les eleccions a Corts de novembre de 1933, fent part de la coalició Centre-Regionalista-Dreta, aplegada per la CEDA. Tenia com a candidats Lluís Zaforteza (amb 5.533 vots a Eivissa i Formentera, el quart més votat de tots els candidats presentats) i Bartomeu Fons (5.430 vots). Ambdós sortiren escollits diputats per les Illes Balears, conjuntament amb els seus companys de llista Joan March Ordinas i el menorquí Tomàs Salord Olives.

Comptà amb una Secció Femenina, Joventuts i una Associació de Treballadors de la Unió de Dretes; edità Acción Social. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments