Unió Liberal (UL)

Unió Liberal (UL) HIST/POLÍT Formació política d’àmbit estatal fundada el 1983 i liderada per Pedro Schwartz. Sorgí com a conseqüència de la desintegració que patí la Unió de Centre Democràtic (UCD), els membres de la qual es repartiren entre el Centre Democràtic i Social (CDS), el Partit Demòcrata Popular (PDP), Aliança Popular (AP) i Unió Liberal (UL).

A les Balears aplegà persones provinents d’altres formacions liberals (Partit Liberal, UCD) o de nova adscripció. En fou president el professor universitari Miquel Duran Pastor.

A Eivissa i a Formentera, la formació tenia pocs seguidors. La UL va concórrer a les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 1983, en la Coalició Popular (AP-PDP-UL), coalició electoral formada per Aliança Popular (AP), el Partit Demòcrata Popular (PDP) i Unió Liberal (UL) amb uns resultats abassegadors. En les eleccions locals aconseguiren el 48,2 % dels vots a les illes Pitiüses, amb 45 regidors i 4 batles: Adolf Villalonga Fajarnés a Eivissa, Vicent Guasch Tur, a Santa Eulària des Riu, Joan Vingut Vingut a Sant Antoni de Portmany i Vicent Roig Riera a Sant Joan de Labritja. No presidirien els consistoris de Sant Josep de sa Talaia, on presentaren com a candidat Josep Ribas Marí (fou escollit Josep Serra Roselló, del PDL), ni el de Formentera, on Bartomeu Ferrer Marí (PSOE) fou alcalde.

En el cas de les eleccions al Parlament de les Illes Balears i al Consell Insular d’Eivissa i Formentera, la llista d’AP-PDP-UL aconseguí 12.868 vots a Eivissa (51,47 %) i 816 a Formentera (39,23 %), és a dir, un 50,5 % dels vots i 6 consellers. Un acord amb Alons Marí Calbet (Partit Demòcrata Liberal, PDL) permeté al líder de la coalició conservadora, Cosme Vidal Juan, ser president del Consell d’Eivissa i Formentera.

A l’àmbit balear, la coalició AP-PDP-UL pactà amb Unió Mallorquina (UM) per poder formar el Govern Balear, amb Gabriel Cañellas Fons (AP) com a president i un representant d’UL, Jeroni Saiz Gomila, com a conseller d’Obres Públiques. Enric Fajarnés Ribas, de la coalició AP-PDP-UL, fou conseller sense cartera del Govern Balear.

Els consellers electes del Consell Insular foren Antoni Marí Calbet, Pere Marí Torres, Josep Planells Roig i Antoni Ribas Costa, a més de Cosme Vidal Juan, president.

El desembre de 1984, UL es fusionà amb el Partit Liberal d’Enrique Larroque, pràcticament inexistent a les Balears, formant el Partit Liberal . [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments