Unió Liberal, Popular i Democràtica d’Eivissa i Formentera (S’Unió)

Unió Liberal, Popular i Democràtica d’Eivissa i Formentera (S’Unió) POLÍT Partit polític d’ideologia conservadora d’Eivissa i Formentera que es presentà a les eleccions generals de juny de 1977.

Estava federat amb Aliança Popular (AP) i tenia l’avantatge de fer de plataforma dels partits liberals i conservadors que hi havia a les Pitiüses: el Partit d’Eivissa i Formentera (PEF), representat per Marià Llobet Roman i Joan Verdera Ribas; el Partit Liberal (PL), representat per Antoni Matutes Juan; el Partit Popular (PP), representat per Andreu Tuells; Reforma Democràtica (RD), representada per Abel Matutes Juan; Unió Democràtica Espanyola (UDE), representada per Enric Ramon Fajarnés, i algunes persones com a independents.

Entre els fundadors figuraven Abel Matutes Juan, Antoni Canals Tur, Bartomeu Marí Tur, Antoni Serra Colomar i Joan Roig Riera. Els seus integrants destacaven per ser persones representants del poder econòmic i que havien exercit càrrecs públics durant el franquisme , com és el cas de l’exbatle d’Eivissa, Abel Matutes Juan, o del batle de Formentera des de 1970, Antoni Serra Colomar. Tenia com a carta electoral presentar-se com a opció centrista i regionalista i, d’aquesta manera, poder atreure l’electorat moderat.

Els estatuts de S’Unió defensaven l’assoliment d’un estat de dret amb separació de poders, la difusió de les llibertats proclamades a la Declaració Universal dels Drets Humans, la llibertat religiosa, drets per a empresaris i treballadors, igualtat de drets per a la dona, un ensenyament obligatori i gratuït, la potenciació de la llengua catalana i la cultura d’Eivissa, la integració de l’Estat espanyol en la Unió Europea, un Estatut d’autonomia per a les Illes Balears en el marc de la unitat espanyola, l’estatus de port franc per a Eivissa i un tracte preferent per a l’illa de Formentera.

Quan es presentà públicament S’Unió, Aliança Popular (AP) se’n va despenjar per discrepàncies estratègiques. El que havia de ser un acord donant suport a Matutes (AP) al Congrés i Marià Llobet (PEF) al Senat es truncà quan Matutes decidí presentar candidatura al Senat. Finalment, S’Unió va publicar el seu suport a Matutes i el PEF es retirà de la plataforma i presentà la seua pròpia candidatura en la persona de Llobet.

S’Unió es va presentar a les eleccions al Senat per Eivissa i Formentera, el juny de 1977, i aconseguí l’escó de senador en la persona d’Abel Matutes, que es presentà per S’Unió i no per AP, encara que fou un dels dos únics senadors que aconseguí aquesta aleshores federació estatal. Un total de 8.862 sufragis el feren el primer senador per les Pitiüses, uns 2.300 més que el candidat de la llista progressista, el Bloc Autonomista. Abel Matutes renuncià al càrrec de president d’aquest partit el 2 de novembre de 1977.

Després de les eleccions de 1977, els membres de S’Unió s’integraren en AP. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments