Uc, revista

Uc, revista PUBLIC Publicació nascuda a Eivissa amb el subtítol “Setmanari d’informació general”. Fou editada per Publicacions Pitiüses, SA.

El consell d’administració de la societat anònima era format pel grup de catorze persones que promogueren la revista: el metge Carlos Asensio Narcue n’era el president, i els altres eren els advocats Joan Planells Planells i Alons Marí Calbet, el periodista Rafael García Pascuet, el farmacèutic Cèsar Puget Acebo, els metges José Antonio Muñoz-Román Galindo i Luis Santarén Castellví, l’arquitecte Fèlix Julbe Moreno, els industrials Josep Costa Ribas, Joan Tur Ramis, Víctor Torres León, el procurador Francisco Hernanz Fontán, el dissenyador Maurici Cuesta Domínguez i el poeta Toni Roca Pineda.

A més, la junta de fundadors era formada per Alons Marí Calbet, Joan Planells Planells, Joan Tur Ramis, José Antonio Muñoz-Román i Luis Santarén. Els directors eren Rafael García Pascuet i Juan Ramón de la Cruz Valero i el consell de redacció era format per Pilar Bonet, Juan Ramón de la Cruz, Francesc Parcerisas i Rafael G. Pascuet.

Comptà amb una llarga nòmina de redactors i col·laboradors com Marià Villangómez, Joan Marí Cardona, Josep Marí, Toni Roca (en la secció de cinema), María de los Llanos Lozano, Joan Marí Muñoz “Murenu”, Joan Antoni Torres (en la secció de música), Enric Bañeres i Tucho Tur (en els esports), Joan Castelló Guasch, Jean Serra, Santiago Miró (per a les notícies de la resta de Balears) o Fèlix Julbe, entre molts d’altres.

Els fotògrafs eren José Bergas, Nèstor Pellicer, Pere Planells, Toni Riera i Axel B.

Amb l’aparició del primer número, el 27 d’agost de 1977, quedà trencat el monopoli de premsa en mans del Diario de Ibiza des de la Guerra Civil. Pretenia ser una publicació independent i crítica, sempre a favor dels interessos del poble d’Eivissa i de Formentera. La publicació suposà una important transformació i renovació del periodisme a les Pitiüses.

El seu contengut era format bàsicament per reportatges, notícies, articles d’opinió i crítiques dividit en les següents seccions: “Cartes”, “Pitiüses”, “Balears”, “País”, “Món”, “Opinió”, “Urbanisme”, “Calaix de Sastre”, “Agricultura”, “Cultura” (dividida en “Notes de llenguatge”, “La nostra història”, “Cinema”, “Tradicions i costums” o “Sala de lectura”), “Alternatives” i “Esports”. També inclogué humor i passatemps. Alguns dels reportatges més destacats foren sobre la defensa de les salines i l’oposició popular a la seua urbanització, la Guerra Civil a Eivissa i Formentera, l’ampliació del port de la Savina, la moda Adlib, el turisme o el bilingüisme.

Fou objecte d’algunes amenaces i patí un contratemps amb el número 9 de 22 d’octubre de 1977: la revista era impresa a Barcelona, i aquella setmana el paquet que contenia el contingut de l’original de la revista va ser extraviat pel servei de mercaderies d’Iberia abans d’arribar a la impremta barcelonina. Davant aquest imprevist es publicà un fullet gratuït, de quatre pàgines, en què s’explicava el que havia passat i feia un resum de la revista. El dit paquet va aparèixer uns dies després i part del seu contengut es publicà a la revista següent, com el reportatge sobre les 20.000 places turístiques il·legals a les Pitiüses i la denúncia de l’associació empresarial PIMEEF.

El format de la revista era de 30 x 21 cm i 42 pàgines. Utilitzava el català i el castellà i l’editorial es feia en les dues llengües. La portada i la contraportada eren en color, i l’interior en blanc i negre. Sortia els dissabtes, portava publicitat i el seu preu era de 50 pessetes, a excepció de l’extra de Nadal de 1977, que fou de 75 pessetes. Amb algunes interrupcions i només 29 números, l’última revista sortí l’11 de març de 1978. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments