Úbeda Gramage, Teodor

Úbeda Gramage, Teodor (Ontinyent 1931 — Mallorca 2003) SOC/ REL Clergue valencià i bisbe d’Eivissa. Als 11 anys ingressà al Seminari Metropolità de València i ja com a seminarista major fou col·legial de beca del Col·legi de la Presentació i Sant Tomàs de Villanueva d’aquella ciutat. Acabats els estudis eclesiàstics, fou ordenat prevere el 26 de juny de 1955 i rebé el nomenament de vicari parroquial de Santa Maria de Jesús aquell mateix any. Entre 1961 i 1963 estudià a Roma, on obtengué la llicenciatura en teologia a la Universitat de Sant Tomàs d’Aquino i la diplomatura en sociologia. El 1962 passà a ser rector de Sant Roc de Benicalap, ministeri que exercí fins a 1967, quan fou designat vicari episcopal de la zona IV de l’arxidiòcesi de València.

El primer de setembre de l’any 1970 la Santa Seu el preconitzà bisbe titular de Thunusuda i auxiliar d’Eivissa, perquè aleshores el bisbe titular, Francesc Planas Muntaner , necessitava ajuda, ja que es trobava malalt i passava llargues temporades a la seua Mallorca natal. Fou ordenat bisbe pel nunci apostòlic Luigi Dadaglio al passeig de Vara de Rey el primer de novembre, dia de Tots Sants, de l’any 1970 en una cerimònia multitudinària. El gener de 1972 rebé també l’encàrrec de l’Administració Apostòlica de la diòcesi de Mallorca, que es trobava en seu vacant, per la qual cosa hagué d’atendre l’Església a les dues illes alhora.

El 13 d’abril de 1973 fou nomenat bisbe titular de Mallorca i el 6 de juny d’aquell any, administrador apostòlic d’Eivissa sede plena, càrrec que exercí fins al nomenament del nou bisbe, Josep Gea Escolano , el 10 de setembre de 1976.

Durant el seu ministeri episcopal a les Pitiüses es caracteritzà per la seua proximitat a la gent i per la sensibilitat envers les qüestions socials. Animà la participació del clergat en l’assemblea conjunta de bisbes i preveres celebrada a Madrid el setembre de 1971. Adquirí i, mitjançant Càritas Diocesana, construí habitatges socials i la residència d’ancians Reina Sofia a Cas Serres. Edificà as Pratet l’anomenada Casa de l’Església, bloc on s’havien d’instal·lar les noves dependències de la Cúria diocesana i realitzar diverses activitats lúdiques i culturals, hagué d’afrontar la renovació d’alguns vells edificis, assenyaladament de cases parroquials, i avançà en l’aplicació de les reformes emanades del Concili Vaticà II, entre les quals hi havia l’ús de les llengües pròpies de cada territori a la litúrgia. Morí a Mallorca el 18 de maig de l’any 2003. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments