Tur i Palau, Lluís

Tur i Palau, Lluís (Eivissa 1861 — Madrid 1944) SOC Militar i polític.

Fill de Joan Tur i Llaneres. Assolí el grau de tinent coronel de l’arma d’artilleria. Fou ajudant de camp dels que després foren ministres de la Guerra Camilo García de Polavieja i Agustín Luque.

Començà la seua carrera militar als 20 anys, quan ingressà a la infanteria de marina, encara que posteriorment passà a l’acadèmia d’artilleria, de la qual arribà a ser professor.

Fou diputat a Corts pel districte d’Eivissa en les eleccions de 1907 pel Partit Conservador , en guanyar Cipriano Garijo pel petit marge de 32 vots. Tornà a vèncer el 1914, aquella vegada davant del general Joan Pereira i Morante, que retirà la seua candidatura en l’últim moment; tornà a aconseguir l’escó de diputat el 1920 i s’imposà al candidat liberal Carles Roman. Fou secretari de la Reial Societat Geogràfica Espanyola i cap del Partit Conservador d’Eivissa, quan succeí el seu germà Pere.

El 1904 es casà a El Pedernoso (Conca) amb Ana de Garnica y Sandoval, filla dels marquesos de Casa Pacheco, i no tengueren successió.

Fou governador de Pontevedra (1917, designat pel govern d’Eduardo Dato) i Sevilla, designat també pel Partit Conservador, en el qual el tenien en gran consideració des que fou ajudant del general Polavieja quan fou designat ministre de la Guerra.

Fou propietari de la casa Balansat de Dalt Vila i de la seua magnífica biblioteca, que arribà a reunir milers de volums, que heretà el seu nebot Joan Tur de Montis.

Fou un dels comissionats per les Corts per acudir a felicitar el rei Alfons XIII amb motiu del naixement del príncep d’Astúries.

És Fill Il·lustre de la ciutat d’Eivissa i Fill Adoptiu de Formentera. L’Ajuntament d’Eivissa donà el seu nom a la plaça de Vila, tot i que el 1981 el passà a un carrer de la zona del port d’Eivissa. [FTM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments