Tur Serra, Ricard

Tur Serra, Ricard (Eivissa 1946 — Madrid 2010) SOC Militar.

Quart fill del mestre d’escola Joan Tur Riera, “des Sereno”, que regentava l’escola preparatòria de l’institut.

El 1964 va ingressar a l’Acadèmia General Militar, a Saragossa. El 1966 va ser nomenat alferes d’artilleria i passà a l’Acadèmia d’Artilleria de Segòvia d’on va sortir tinent per promoció el 1968; prestà serveis de la seua graduació a diverses unitats d’instrucció de reclutes i a la Unitat Especial de la primera zona d’Instrucció Premilitar Superior a El Robledo (Segòvia), a l’Escola de Geodèsia i Topografia com a alumne i al Polígon d’Experiències de Carabanchel; el 1974 va obtenir el grau de capità per promoció i restà al polígon de Carabanchel, al Parc d’Artilleria de Madrid, al Servei Geogràfic de l’Exèrcit, i a l’Acadèmia d’Artilleria, fins que el 1983 va ser admès per cursar els estudis a l’Escola d’Estat Major; el 1984 va ser nomenat comandant per antiguitat i destinat a la Capitania General de la 6a Regió Militar, a la Direcció de Reclutament i Mobilització del Mando de Apoyo Superior Personal del Ejército (MASPE), a l’Estat Major de la 5a Regió Militar, a l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra i a la Secretaria General Tècnica de la Sotssecretaria de la Defensa.

El 1986 va obtenir l’aptitud per al Servei d’Estat Major; el 1990 ascendí a tinent coronel i va ser destinat a la Secretaria d’Estat de l’Administració Militar, a l’Estat Major de l’Exèrcit i al Regiment d’Artilleria Antiaèria núm. 71 (Madrid); el 1995 va ser nomenat coronel per selecció i destinat al Servei Geogràfic de l’Exèrcit, servei del qual va ser nomenat cap el 1997; el 2000 va ser ascendit a general de brigada d’artilleria i destinat com a segon cap del Comandament de Suport Logístic de la Regió Central, sotsdirector d’informàtica de la Direcció de Serveis Tècnics de l’Exèrcit i segon cap de la Comandància General de Balears, a més de comandant militar de l’illa de Mallorca, fins que el 2004 va passar a la situació de reserva i va ser destinat a la Direcció d’Assumptes Econòmics de l’Exèrcit com a president de la Mesa Permanent de Contractació.

Durant la seua vida militar activa també va obtenir els diplomes d’aptitud al curs pràctic d’automobilisme, de llengua francesa, de geodèsia militar, d’interpretació fotogràfica, de suport aeri, del curs dels Estats Majors conjunts de Terra, Mar i Aire i del curs d’alta gestió i administració de recursos.

Va assistir a reunions internacionals com la de la Unió Astronòmica Internacional a San Fernando (Cadis) el 1978; en comissió de serveis a Londres i Konsberg (Noruega) el 1982; a la República Federal d’Alemanya el 1985; una altra vegada a Alemanya el 1991 i a Londres el 1992; a Runa i a Tavira (Portugal) a la Reunió Avaluadora de Marcs Fronterers entre els dos països i també va ser nomenat interlocutor en el Programa Nacional d’Investigació de l’Antàrtida el 1998; a Lisboa i Estrasburg el 1999.

Obtengué les següents condecoracions: Creu de l’Orde del Mèrit Militar de 2a classe, a més de les seues altres versions de 1a classe i de la Gran Creu, totes amb distintiu blanc; Creu de l’Orde del Mèrit Naval amb distintiu blanc de 2a classe; Creu de la Reial i Militar Orde de San Hermenegildo i les seues altres versions d’Encomanda, Placa i Gran Creu. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments