Tur Ribes, Tomàs

Tur Ribes, Tomàs (Eivissa 1640 — 1698) HIST Fill de Joan Tur Torres i Caterina Ribes, del Racó de ses Salines; fou l’últim de la llarga sèrie de jurats en cap de primer cognom Tur que presidiren l’antiga Universitat.

Segurament seguint les petjades d’un germà seu anomenat Bartomeu que l’any 1660 fou ordenat prevere, es va establir a Vila, on devers 1665 es va casar amb Teresa Ventimilla Bofí, germana de la dona de Marc Ferrer, el repoblador de Formentera, i neboda de l’ardiaca de Sant Fructuós, el Dr. Vicent Bofí. L’any 1668 morí la seua dona i el 1677 va contreure segones núpcies amb la també viuda Francesca Jover Rosselló.

L’any 1681 a ell i al seu anterior cunyat, Marc Ferrer, els fou concedida per reial determinació la gràcia de ser insaculats dins les bosses en què figuraven els noms dels individus aptes per exercir els càrrecs municipals reservats a l’estament de mà major; però sembla que els membres ja veterans d’aquest estament no veren amb bons ulls la incorporació dels nouvinguts i posaren obstacles a la seua insaculació, que es va retardar.

L’any 1687, dos després de quedar vidu per segona vegada i ja com a capità de les milícies del quartó de Santa Eulària, Tomàs exposava per escrit als jurats de la Universitat que era “capità de Santa Eulària, puesto que sempre han ocupat i exercit les persones de mà major i de primera graduació... i que ni ell ni sos passats havian en jamàs exercit offici mecànic algun, per haver estat tots llauradors honrats de la campanya, que viuen de ses hisendes, segons és ben notori..., que la major noblesa que poden pretendre los que gosen de braç major en la present illa és descendir de llauradors honrats de la campanya que sempre han procurat conservar-se en ses hisendes”.

La seua argumentació degué tenir èxit, perquè l’any 1690, acabat de casar en terceres núpcies amb Elisabet Tur Riambau, fou elegit jurat en cap. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments