Tur Guardiola, Joan –Guardiola–

Tur Guardiola, Joan –Guardiola– (Eivissa 1901 — 1977) SOC Mestre d’aixa.

Nascut i resident al barri de la Marina, prop de la Bomba, fill i germà de mariners. Tot i que també volia seguir aquest ofici, atès que el seu germà s’embarcà cap a Cuba i va morir en un dels trajectes, la família el va fer desistir de la idea d’embarcar-se i aviat es posà a treballar al varador de sa Riba, de la mà dels germans “Costura”, amb qui va fer l’aprenentatge de l’ofici de calafat i mestre d’aixa. Després, també va treballar amb els “Manyà”, coneguda família del mateix ofici. Més endavant, en instal·lar-se el nou varador, propietat de la família Matutes, vora el Club Nàutic d’Eivissa, va entrar a treballar-hi com a encarregat. En aquest varador es portaven a terme contínues tasques de reparació de vaixells valencians que venien a l’illa per a aquestes feines de manteniment.

Paral·lelament, cap a l’any 1941, als seus 40 anys, “Guardiola”, nom amb què era conegut, va començar a transmetre el seu llegat com a mestre d’aixa impartint classes nocturnes a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, que aleshores estava ubicada a l’antic Institut de Batxillerat, a Dalt Vila. Fins al moment de la seua jubilació va alternar la feina del varador amb aquesta tasca docent.

La seua darrera gran obra fou la realització del pailebot conegut com la Joven Teresa, botat l’any 1962, que en principi i de forma teòrica s’havia plantejat com la reconstrucció de l’antiga balandra Teresa, en uns anys en què ja no s’autoritzava la construcció de nous vaixells tradicionals de fusta. Però la realitat fou que, en la pràctica, es va portar a terme la construcció d’un nou vaixell, projectat i executat completament pel mestre “Guardiola”.

Amb ell, el seu fill Joan va aprendre les nocions bàsiques de l’ofici, però, atès que era una feina amb cada vegada menys demanda i poca projecció de futur, i que el sector de serveis oferia millors oportunitats, ho va deixar de banda, i amb el temps va ser el primer encarregat del Museu d’Etnografia d’Eivissa (1994-2000), on va deixar dipositat tot el llegat material (conjunt d’eines de l’ofici de mestre d’aixa) del seu pare. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments