Trinxa, pou de sa

Trinxa, pou de sa TOPON Pou de Sant Francesc de s’Estany, vénda de sa Canal, situat a la vora d’un camí que discorre paral·lel a la costa i condueix a la torre de ses Portes, a prop de les antigues pedreres de marès que hi ha al tram rocós de la platja de sa Trinxa o de Migjorn, que el 2014 és comunament anomenada platja de ses Salines.

La capella que el cobreix és de planta circular, construïda en maçoneria i carreuons de marès, com no podria ser d’altra manera, atesa l’abundor d’aquest material a l’indret en què es troba. El marès també s’emprà per resoldre la coberta, que està realitzada amb lloses gruixudes. A la part posterior, enfrontada a la boca del pou, hi ha una espitllera, element que es troba en nombrosos pous d’arreu d’Eivissa.

Fou restaurat el 2005 per iniciativa del Consell. Fins aleshores es trobava en una situació d’abandó total, la capella estava està molt deteriorada, amb nombrosos trencs i pèrdues de secció al mur, a més que el sostre havia començat a caure. La fondària del clot, que és molt petita, no era observable per trobar-se reblert de runa i escombraries, ja que s’havia convertit en un abocador improvisat.

El tret més significatiu d’aquest pou és la gran pica d’abeurar el ramat, situada en un lateral, de forma rectangular llargaruda. Una petita canalització que comença devora el brocal hi conduïa l’aigua que s’abocava amb poal. Degué fer-se la darreria del s. XIX, i sembla que s’emprava per abeurar-hi el bestiar que pasturava a les finques d’aquesta rodalia. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments