Tormo García, Antoni

Tormo García, Antoni (València 1920) SOC Catedràtic numerari per oposició de torn lliure de llengua i literatura espanyoles de l’Institut Nacional d’Ensenyament Mitjà d’Eivissa per nomenament de 5 de juliol de 1960. El 10 de novembre fou nomenat cap d’estudis del dit centre i cessà en el seu càrrec el 31 d’agost de 1961 per haver estat destinat per concurs de trasllat a l’Institut Nacional d’Ensenyament Mitjà masculí de la Corunya.

Va començar la seua carrera docent l’any 1944 com a professor ajudant de la càtedra de llengua i literatura espanyoles de la Universitat de València, fins al curs 1949-50, quan passà a professor interí de l’institut de Requena i després a l’institut d’Alzira fins que va treure la plaça en propietat de catedràtic i el varen destinar a Eivissa. Durant aquell any escolar, a més de deixar una empremta important en els alumnes d’aquell moment, va fundar Cala Oberta el 25 d’octubre de 1960 i en la seua acta fundacional, que es va llegir en una de les terrasses d’El Corsario, deia així: Cala Oberta es defineix en “l’acta fundacional” com un refugi contra la grolleria, oberta, lliure de tot prejudici i que vol tenir com a missió cercar en la literatura, en l’art en general i en la vida mateixa aquest bri de poesia que justifica, moltes vegades, el nostre caminar humà de tots els dies.

A aquesta Cala Oberta literària varen ser convidats escriptors de renom d’aquella època: Carmen Laforet (padrina de Cala Oberta), Camilo José Cela, Gerardo Diego, Marià Villangómez, Leopoldo Chariasse o Adolfo Marsillach, entre altres. Les conferències s’impartien a la Societat Cultural Ebusus.

Home emprenedor i inquiet per la cultura, ja venia precedit de moltes feines i iniciatives culturals al País Valencià. Les seues inquietuds musicals el varen dur a crear l’Estudiantina, amb l’ajuda del músic i professor Rafael Zornoza. L’Estudiantina es va inaugurar, el 5 de març de 1961, al pati de l’institut (el 2010 plaça de l’Ajuntament); eren una vintena de membres i hi va haver un acte solemne amb imposició de les cintes de la capa per la padrina corresponent. El cap de l’Estudiantina era l’estudiant de preparació universitària Joan Marí Tur “Botja”, l’any següent fou Ricard Tur Serra.

El mateix any de la seua arribada a Eivissa publicà a Ediciones la Ballesta de Madrid el llibre Lengua y literatura (teoría literaria), emprat com a llibre de text. També va dirigir alguna vegada el Grup Escènic d’Ebusus, com el Nadal de 1960, amb l’obra d’Alfonso Paso Cosas de papá y mamá. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments