Tofiño de San Miguel, Vicente

Tofiño de San Miguel, Vicente (Cadis 1732 — San Fernando 1795) HIST Marí i cosmògraf. Fou també matemàtic de gran repercussió científica.

Ingressà a la marina de guerra, dirigí les acadèmies de guàrdies marines de Cadis, el Ferrol i Cartagena i participà en diverses accions militars. Fou membre de l’Acadèmia de la Història i autor de diverses obres científiques.

Quan era brigadier, per encàrrec de la cort efectuà el sondeig i la demarcació dels ports del Regne en l’Atlas marítimo de España, islas Azores y adyacentes (1783-1788), obra de gran categoria hidrogràfica i calcogràfica que pot considerar-se punt de partida de la moderna cartografia espanyola. És el primer autor a indicar la naturalesa dels fons marins sondejats. Com a complement de l’Atlas, publicà també una Colección de cartas esféricas de las costas de España y África, planos y vistas (1788), un atles nàutic modern, en dos volums, format per cartes excel·lentment gravades.

La cartografia de Tofiño i el seu equip seguia el model francès a base de cartes obtengudes per triangulació, eclipsis de satèl·lits i rellotge Berthoud. Entre els seus deixebles i col·laboradors destaquen Vargas Ponce, Alcalá Galiano i Mazarredo.

El 1787 va fer imprimir el Derrotero de las costas de España en el Mediterráneo, des de l’estret de Gibraltar i l’Àfrica mediterrània de Ceuta a Bugia, fins al cap de Creus, passant per les illes d’Eivissa i Formentera; un derroter per a ús de la carta esfèrica, en què informa dels diferents perills costaners i com evitar-los, assenyala les entrades als ports, cales i rius, les marees i els vents habituals.

Al mapa d’Eivissa i Formentera es poden comprovar el rigor i el detall d’indicacions per als navegants, els accidents de la costa, els illots des Freus, es Vedrà i es Vedranell, els illots de ponent i l’illa de Tagomago. Hi destaquen l’àmplia badia de Portmany i, en el requadre inferior, el sondeig del port d’Eivissa; mostra l’illa dividida en quartons. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments