Socors, capella de la Mare de Déu dels

Socors, capella de la Mare de Déu dels HIST/REL La primera notícia d’aquesta església dels afores de la vila d’Eivissa és de l’any 1505, quan en uns capítols de la Comunitat de Preveres de Santa Maria es parla entre d’altres de les distribucions de “los qui aniran a dir missa… a nostra Dona del Socós”.

El 1536 apareix una referència prou extensa als Llibres d’Entreveniments : els moros i els francesos atacaren la Marina i entraren a la capella de la Verge Maria dels Socors, saquejant-la i fent-hi destrossa. La descripció ens presenta un temple ben dotat, amb sagristia pròpia: “romperen les corones daurades del retaula major y les ales dels àngels que estan baix lo retaula, y robaren lo altar y dexaren solament la ara y un Jesuset abucat de cara, y romperen la creu daurada que estava sobre lo altar ab serts ymatges, y romperen la làntia y les cortines del devallament de la creu y dels Metges, exquixaren y romperen lo faristol y lo caxó de tenir les caritats, y romperen la caxa y aportaren-se lo càlser de la Verge Maria y dexaren lo misal...”

Els turcs tornaren a profanar-la el 1543, refugiant-s’hi i causant-hi desperfectes considerables. Per això s’enderrocà, amb moltes cases de la Creu dels Ferrers i voltants, aquell mateix any.

Se n’edificà una de nova, tal vegada en un lloc més adient, la qual fou beneïda pel visitador eclesiàstic Rafel Llinàs, bisbe de Gràcia, el 14 de novembre de 1549, maldament aleshores encara no estava acabada del tot, perquè el 1550, quan s’hi digué la primera missa, encara s’hi treballava. Sembla que tornà a ser enderrocada, perquè la darrera menció que es coneix és la de la celebració d’una missa cantada el 1558. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments