Serra Rodríguez, Joan Josep

Serra Rodríguez, Joan Josep (Eivissa 1972) SOC Arquitecte per la Universitat Politècnica de València (2008) i arquitecte tècnic per la mateixa Universitat (1999). Ha dedicat una important part de la seua trajectòria professional a l’estudi i la rehabilitació del patrimoni pitiús.

L’any 1999 va guanyar el Premi d’Investigació Vuit d’Agost, instituït per la Conselleria de Cultura del Consell Insular, amb l’obra Fortificacions rurals a l’illa d’Eivissa. Les torres de refugi predials publicada l’any 2000. L’any 2008 va tornar a guanyar aquest premi amb l’obra Sa Colomina. De vil·la burgesa a casament pagès publicat l’any 2012. Fou l’autor de l’Inventari de patrimoni arquitectònic rural del municipi d’Eivissa (2000) inclòs en la revisió del Pla general del municipi i coautor de l’Estudi de situació actual i directrius d’actuació futura a les esglésies parroquials de les illes Pitiüses. Fase I, en un equip interdisciplinari format també per Abraham Ariel, Ángeles Martín i Jorge Mufarrege, per encàrrec de la Conselleria de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i Formentera (2000); aquesta mateixa Conselleria li encarregà l’Estudi de situació actual i directrius bàsiques d’actuació futura en les instal·lacions de regatge amb bomba eòlica del municipi de Sant Josep de sa Talaia dedicat als molins aiguaders (2001).

També és coautor del projecte de restauració (en col·laboració amb l’arquitecte Abraham Ariel, 2002) i posteriorment la direcció de les obres (agost-octubre de 2003) de la torre de refugi de Cas Orvais a Sant Jordi.

Entre els anys 2002 i 2003 va realitzar l’Inventari de molins eòlics i hidràulics de les Pitiüses i també l’Inventari de patrimoni hidràulic de les Pitiüses, ambdós projectes encarregats per la Conselleria de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Amb aquest material han aparegut tres publicacions de la col·lecció “Patrimoni hidràulic de les Pitiüses”: Municipis de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany (2004), Municipis de Sant Joan de Labritja i Santa Eulària des Riu (2005) i Municipis d’Eivissa i Formentera (2006).

També el Consell Insular li encarregà diversos projectes de rehabilitació de béns patrimonials, entre els quals destaquen els de restauració dels molins de s’Hort d’en Botín, de sa Tanca, de s’Olivera i el nou de can Puça.

Fora de les Pitiüses ha estat professor de construcció tradicional de la casa d’oficis El Bosquet, a Moixent, València, destinada a la formació d’operaris especialitzats en la restauració d’edificis històrics i recuperació d’àrees degradades. També ha fet estudis historicoarquitectònics de diverses edificacions, com el castell de Moya (Conca) i del Pont del Rei i el Rentador Municipal de Gavarda (la Ribera Alta, València).

És coautor de la Guia mediambiental de la Ribera Alta (2007) i també d’Els ponts de ferro de la ribera del Xúquer (2006). L’any 2004 va participar al VI Curs de Cultura Popular de les Illes Pitiüses amb la conferència “Torres a la pagesia, funció defensiva i altres utilitats posteriors”. També ha publicat dos articles a la revista Fites: “L’energia eòlica aplicada a l’extracció d’aigua” (2006) i “Can Xorat, aproximació a un estudi històric” (2008).

L’any 2013 comparteix despatx d’arquitectura a València amb la també arquitecta Ana Belén Villafranca amb la qual, entre altres obres, ha corealitzat el projecte del Centre d’Interpretació del Riu de Santa Eulària (2009-2010). [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments