Serra Riera, Marià –Blai–

Serra Riera, Marià –Blai– (Sant Francesc, Formentera 1889 — Pithiviers, Loiret, França 1942) POLÍT/ SOC Nascut al raval de Sant Francesc (antic Poble de Formentera), fill de Josep Serra Marí (Pep “Blai” del Laura) i de Maria Riera Ferrer, com molts altres formenterers emigrà a Amèrica, setze anys a Montevideo i set a l’Havana. Es casà amb Catalina Castelló Marí, amb la qual tengué tres fills: Maria, Josep i Teresa.

Al seu retorn d’Amèrica, compromès amb la causa republicana, ocupà diferents càrrecs polítics: diputat provincial i també regidor de l’Ajuntament, aquest últim càrrec des del 17 d’abril de 1931 fins al 7 de maig de 1936. A partir del 25 de maig de 1935 fou primer tinent d’alcalde. Com a diputat formà part de la comissió que tenia al seu càrrec l’administració de l’Hospital Provincial de Palma.

El setembre de 1936, a conseqüència de la Guerra Civil, s’exilià a França, partint de Formentera juntament amb altres republicans amb el vaixell Miguel Pequeño rumb a Xàbia (Alacant). Morí a Pithiviers (França) el 8 de maig de 1942, després d’algunes estades en camps de presoners del S d’aquell país.

Iniciat a la maçoneria amb el nom simbòlic de Víctor Hugo li fou incoat sumari pel Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme l’any 1945. El tribunal va haver de dictar el sobreseïment de la causa uns mesos després.

L’Ajuntament de Formentera acordà posar el seu nom a un carrer de Sant Francesc que transcorre molt prop de la casa on va néixer. [AFJ]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments