Serra Colomar, Antoni –Toni Miquelet–

Serra Colomar, Antoni –Toni Miquelet– (Formentera 1936 — València 2003) SOC/POLÍT Mestre d’escola i polític.

Batxiller universitari i mestre d’escola. El 1958 i amb 22 anys començà a exercir com a mestre d’escola a Sant Ferran de ses Roques, en uns locals provisionals que feien la funció d’escola; a l’any de la seua arribada i promogut per ell, l’Ajuntament construí l’escola unitària d’al·lots; al cap de cinc es construí la d’al·lotes i amb l’augment constant de matrícula arribà a centre complet de primària. De manera ininterrompuda exercí en aquest poble durant quaranta anys, fins a la seua jubilació que fou el 1998, com a director del CP Sant Ferran. A més de la seua tasca docent també se’l recorda pels repassos i la preparació que va realitzar amb alumnes que s’examinaven de batxillerat per lliure a l’Institut Santa Maria d’Eivissa, així com la labor tutorial amb estudiants universitaris de Formentera.

El 1970 fou designat alcalde de Formentera i delegat insular del Movimiento nacional —càrrec en el qual substituí el seu pare, Antoni Serra Torres, que era alcalde des de 1938— i en el qual cessà el 1979 amb motiu de les primeres eleccions municipals de la democràcia. Fou regidor de l’Ajuntament de Formentera des de les eleccions de 1979 fins a la seua inhabilitació el 1996. En l’etapa democràtica fou alcalde entre el gener de 1982 i el maig de 1983; l’acord entre els partits UCD i PSOE pel qual la Comunitat Autònoma de les Illes Balears accedia a l’autonomia per la via de l’article 143 de la Constitució, l’anomenada via lenta, va suposar l’expulsió d’ambdós partits dels regidors que s’havien mostrat en contra, això va suposar que dimitís el 1982 l’alcalde de la UCD Antoni Calafat Mayans i així Serra assumí l’alcaldia.

El 1986 se separà, juntament amb un grup de militants, d’Aliança Popular (AP), disconformes amb la política del partit en qüestions urbanístiques formentereres, en especial amb Abel Matutes, que tenia interessos immobiliaris a la zona de la punta de sa Pedrera i de l’estany des Peix, on projectava una gran urbanització. El 1987 es presentà a les eleccions municipals com a agrupació d’electors i amb Serra Colomar com a cap de llista, obtengueren tres regidors.

L’abril de 1989 i després d’una moció de censura contra Bartomeu Ferrer Marí (PSOE), fou tinent d’alcalde de l’equip de govern encapçalat per Vicent Serra Ribas (AP). El setembre de 1989 l’agrupació d’electors es constituí en partit polític amb el nom de Grup d’Independents de Formentera (GUIF), des de l’inici liderat per Serra Colomar.

Durant la tercera legislatura democràtica va néixer la Coordinadora d’Entitats Cíviques de Formentera, que es va fundar per oposar-se a grans projectes urbanístics a l’illa, com els des Ca Marí o de la punta de sa Pedrera. El GUIF es presentà a les eleccions el 1991 i Serra va ser el cap de llista a l’Ajuntament; un pacte postelectoral entre el PSOE i el GUIF va donar l’alcaldia de forma compartida, dos anys cada un, a Bartomeu Ferrer Marí (PSOE) i a Antoni Serra Colomar (GUIF), aquest entre 1993 i 1995. Durant aquella legislatura es realitzà pràcticament la totalitat de les obres de sanejament i els plans d’embelliment de nuclis. També s’iniciaren els tràmits per a la construcció de l’institut, que incloïa un mòdul esportiu.

Les divergències sorgides en l’anterior legislatura entre GUIF i PP propiciaren un pacte entre PSOE i GUIF, cosa difícil de preveure a causa dels enfrontaments entre Serra i Bartomeu Ferrer.

En les següents eleccions, el 1995, Serra tornà a encapçalar la candidatura municipal; un pacte postelectoral entre PP i GUIF va donar l’alcaldia a Serra Colomar, però el novembre de 1996 i arran del judici pel càmping des Ca Marí, l’Ajuntament, fortament pressionat per tota la societat illenca, es negà a concedir la llicència per construir el dit càmping as Ca Mari, i Serra juntament amb altres polítics formenterers foren inhabilitats per ocupar càrrec públic per un període de sis anys; a partir d’aquell moment abandonà la política activa, encara que continuà lligat al partit que havia creat. [AFJ/JVV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments