Serra Busquets, Sebastià

Serra Busquets, Sebastià (Pla de Sant Jordi, Palma 1950) POLÍT/SOC Historiador i polític.

Doctor en història per la Universitat de les Illes Balears (UIB) (1981), n’és catedràtic d’història contemporània. Les seues línies de recerca més destacades són la Segona República, la Guerra Civil Espanyola, el Franquisme, l’època contemporània, els moviments socials i els mitjans de comunicació a les illes Balears. Ha dirigit múltiples memòries de tercer cicle i tesis doctorals. És el coordinador del Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política en el Món Contemporani de la UIB i director del Centre d’Estudis i Documentació Contemporània. Ha estat promotor de moltes activitats culturals i de recerca històrica. És autor de diverses obres i articles sobre la història contemporània de les illes Balears i d’assajos sobre la política.

Des del punt de vista acadèmic i cultural, en relació amb les illes Pitiüses, ha impartit diverses conferències. A més, ha coordinat, a través de la UIB, diversos cursos d’estiu, ha dirigit i impartit docència en un postgrau i ha estat professor de la Universitat Oberta de Majors. També ha estat professor de cursos d’accés de majors de 25 anys a l’Escola Balear de l’Administració Pública (EBAP). Ha realitzat diverses conferències per a l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE). Algunes de les seues publicacions versen sobre aspectes de la història contemporània d’Eivissa i Formentera. Com a historiador va redactar l’informe històric sobre el camp de presoners de Formentera per a la seua declaració com a bé d’interès cultural (BIC).

Quant a l’àmbit polític, fou un dels fundadors del Partit Socialista de les Illes (PSI) el 1976, reconvertit en Partit Socialista de Mallorca (PSM) el 1977. Diputat del Parlament de les Illes Balears entre 1983 i 1993, pel PSM, també fou regidor de l’Ajuntament de Palma entre 1995 i 2003. Dirigí la Fundació Emili Darder els anys 1980 i 1990. Entre 1989 i 1998 presidí la Federació de l’Esquerra Nacionalista de les Illes Balears (FENIB), integrada pels partits nacionalistes d’esquerres de Mallorca, Menorca i Eivissa. Fou el cap de llista del PSM de Mallorca i de Menorca i de l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) en les eleccions al Congrés dels Diputats de 1983.

Entre 2007 i 2010 fou el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), a proposta d’Unió Mallorquina (UM), càrrec des del qual col·laborà amb activitats culturals i publicacions dels consells d’Eivissa i de Formentera i dels ajuntaments d’Eivissa, Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany; també impulsà estudis de premsa i història local i premis a la producció cultural.

En estricta relació amb les Pitiüses, durant la Transició participà en reunions i actes públics celebrats a Eivissa; en aquest àmbit, cal destacar les campanyes d’Isidor Marí al Senat (1977 i 1979). A més, participà en les mobilitzacions “Democràcia, Amnistia, Estatut d’Autonomia” i “Ses Salines, parc natural”, en els projectes específics de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears (1983). Ha participat en diversos actes polítics del partit soci del PSM, l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE). [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments