Sergent, torre d’en

Sergent, torre d’en ARQUIT/ HIST Torre predial de defensa situada a la vénda de Cas Marins del poble de Sant Josep de sa Talaia, sobre un petit puig a l’entrada de sa Raval del poble, que domina la vista cap as Cubells i cap a llevant (Sant Jordi de ses Salines).

En el seu origen servia a can Sergent i posteriorment passà a quedar adossada a can Rempuixeta, habitatge construït la primera meitat del s. XX. Deu datar, almenys, del s. XVII; la torre fou emprada com a allotjament provisional pel rector de Sant Josep durant les obres de construcció de l’església i la casa parroquial (1726-32).

És una torre de planta circular que es troba dins del grup de les més habituals de l’illa: torre cilíndrica, presenta forma lleugerament troncocònica, amb el sòcol atalussat per ambdós paraments. Es troba rebaixada i conserva únicament la planta baixa, ja que fa temps se’n va eliminar el segon pis. La planta baixa, aprofitant la gran altura de la cambra, fou dividida en dos nivells mitjançant un forjat de mitjans de marès sobre bigues de fusta. Els murs estan bastits amb aparell d’espiga sobre sòcol de paredat comú, amb diverses obertures, com la porta original, amb passadís d’accés en recolze, el 2012 paredada. La que dóna accés al pati de can Rempuixeta fou oberta en tancar-se l’original. S’arriba al nivell superior mitjançant una escala d’un tram descoberta, que surt del davant de la casa i que arriba a un petit terrat. L’interior presenta una cúpula apuntada.

Aquesta torre presenta un cert paral·lelisme amb la vesina torre de can Guimó , fet que fa pensar en la possibilitat que puguin ser coetànies i fins i tot obra del mateix constructor. També rep el nom de torre de can Rempuixeta i apareix documentada des de 1729, en què duia el nom de torre des Toniets.

Fou declarada bé d’interès cultural en la categoria de monument l’any 2001. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments