Segura Monje, Robert

Segura Monje, Robert (Badalona 1927 — Premià de Mar 2008) SOC/ ART Dibuixant i guionista de tebeos.

Ha estat considerat un dels grans de l’època daurada d’aquestes publicacions al costat d’autors com Ibáñez, Escobar i Vázquez.

Havia estudiat a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i volia dedicar-se a l’art, però les penúries de la postguerra el portaren a la pluriocupació. El 1957 treballava en una fàbrica de sostenidors quan li donaren feina a l’editorial Bruguera, aleshores la major factoria de tebeos de l’Estat. També va treballar en dibuixos animats. Va ser autor d’historietes de tipus costumista que retrataven la societat espanyola de la postguerra i el desenvolupisme des d’un punt de vista tragicòmic. Va crear personatges com Rigoberto Picaporte solterón de mucho porte, Los señores de Alarcón y el holgazán de Pepón, La alegre pandilla, Pepe Barrena i El capitán Serafín y el grumete Diabolín. Els publicà a revistes com Pulgarcito, DDT, Can Can, Mortadelo o Lily, aquesta darrera adreçada al públic infantil femení i de la qual era autor del personatge principal.

Després del tancament de Bruguera, treballà a l’editorial Grijalbo i més endavant per a Ediciones B, en la qual il·lustrà nombroses portades de la revista TBO. Estava vinculat a Eivissa des dels 14 anys, edat a la qual també es matriculà a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona. El seu oncle era l’encarregat de la cafeteria del Club Nàutic d’Eivissa. La família Segura Monje des de llavors començà a passar una temporada cada any a l’illa, sobretot a l’estiu. El pare, també de nom Robert, era artista i solia felicitar cada any els amics eivissencs amb una aquarel·la original a manera de nadala de temàtica pitiüsa. Estigueren allotjats primer a l’hostal Casa Mariné de la Marina i anys després adquiriren un pis al barri des Pratet, en el qual el dibuixant passà moltes temporades, sobretot des de la seua jubilació el 1992.

Els darrers anys a Eivissa, abans de retirar-se definitivament a Premià de Mar, on morí, els dedicà a les aquarel·les i també col·laborà amb múltiples vinyetes i dibuixos de temàtica eivissenca a la revista del Club de la Tercera Edat Llar Eivissa. [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments