Schulze, Alfred Otto Wolfgang —Wols—

Schulze, Alfred Otto Wolfgang —Wols— (Berlín 1913 — París 1951) Pintor, dibuixant, fotògraf, gravador, aquarel·lista i músic.

Va viure la seua infància a Dresden, per a més tard abandonar l’escola per un treball en un estudi de fotografia i, posteriorment, en un taller mecànic. Durant l’ascens del nazisme a Alemanya, va instal·lar-se a París, on es mogué entre els cercles d’artistes surrealistes de la capital francesa a la qual, fins al final de la seua vida, no deixà de tornar.

El 1933, després d’una visita a Alemanya, s’instal·là a Barcelona, ciutat en què va viure uns mesos, per després embarcar-se, el 1934, cap a Mallorca i, més endavant, cap a Eivissa, on passà una breu temporada (fins al final de l’estiu de 1934) i a la qual compaginà la seua vocació artística, principalment fotogràfica, amb treballs bohemis i poc remunerats. Segons Vicente Valero, és recordat principalment per haver exercit de taxista i de pseudoguia turístic arreu de l’illa amb el seu gran cotxe. No obstant això, la falta d’ingressos i d’un ambient artístic alternatiu consolidat a l’illa precipitaren el seu retorn a Barcelona.

El 1936 retornà a París, on treballà com a fotògraf durant un temps. Quan esclatà la Segona Guerra Mundial, el seu origen alemany provocà que fos internat en camps de concentració francesos des de 1939 fins a 1940, any des del qual i fins al final de la guerra visqué a Marsella, fugint de l’ocupació alemanya. Tornà a París i, després d’alguna exposició frustrada, aconseguí finalment cert renom entre el públic parisenc.

La resta de la seua vida es dedicà a la fotografia, a la pintura a l’oli i a les il·lustracions. A més, va fer amistat amb intel·lectuals com Sartre. Va morir a causa d’una intoxicació per ingerir carn en mal estat.

L’obra de la seua etapa eivissenca no és gaire abundant, només un grapat de fotografies que, això no obstant, són d’una qualitat i d’una sensibilitat remarcables. [JJG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments