Sant Agapit, reial capella de

Sant Agapit, reial capella de HIST/REL Església un temps situada davant l´antic Seminari, a la banda de migjorn del posterior carrer de Joan Roman.

El 24 de juny de 1647 el ric i malalt Agapit Llobet de Gaspar disposava a Eivissa el seu testament davant el notari Onofre Bonet. Després d´haver atès el seu funeral i misses per la seua ànima i d´haver fet distints llegats menors a parents i amics, hi deixava usufructuària la seua esposa, Francisca Joana de Borja, i hereu el fill o filla que aleshores ella portava en el ventre, si vivia. En cas contrari, hi afegia unes clàusules, entre les quals determinava que bona part dels seus béns havien de servir per portar a Eivissa “quatre pares de la Compañia de Jesús i dos jermans” i per fabricar una església “a honra del gloriós San Agapito...”.

El magnífic donant deixà aquest món deu dies després de testar, el 4 de juliol. El seu fill pòstum nasqué viu i fou batejat el 17 d´octubre següent, però morí al cap de cinc dies. D´aquesta manera fou possible la venguda d´una comunitat dels jesuïtes a Eivissa. Tot i això, fins a l´any 1653 no pogueren començar a instal·lar-se a Vila i possessionar-se d´allò que en justícia era seu, per mor de la lluita legal que hagueren de sostenir en un plet interposat per la viuda de Llobet. La Universitat també va afavorir aquest establiment.

La construcció del temple no fou ràpida, perquè el 1682 els religiosos hagueren d´empenyorar el seus béns per poder acabar-lo. Després de l´expulsió de la Companyia de Jesús d´Espanya, promulgada pel rei Carles III l´any 1767, la capella continuà en ús, regida per un capellà custodi. El 1785 es diu que tenia altar major, vuit capelles, cor alt, tribunes amb orgue i sagristia. Aleshores el seu estat no era gaire bo a causa de les humitats. Despullada del seu mobiliari i dels ornaments, que passaren majorment a la catedral i a diverses esglésies pitiüses, restà en desús i acabà arruinant-se, per la qual cosa el bisbe Basili Antoni Carrasco la vengué a mitjan s XIX. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments