Sansano Costa, Pere

Sansano Costa, Pere ESPORT (Eivissa 1960) Des dels seus inicis sempre ha rebut el suport i ha competit amb el Club Nàutic d´Eivissa. El 1973-1974 conegué de forma casual la petita embarcació per a iniciació anomenada optimist i popularment coneguda a Eivissa com caixó, per la seua forma rectangular, fins que n´aconseguí un en propietat anomenat Pitiuso, amb el qual començà a navegar. La seua primera regata fou el mateix dia en què el Juan March de la companyia Trasmediterránea col·lisionà amb l´oleoducte sobre pilons que llavors s´ubicava al mig del port d´Eivissa.

Continuà en vela lleugera, com a tripulant, un temps amb snipe, amb diferents i experimentats patrons, i diversos anys en classe 420, habitualment amb Manuel Guasch Riera, i aconseguí nombroses victòries a l´àmbit eivissenc i d´altres al balear. Sansano participà en dos campionats d´Espanya com a tripulant de 420, amb Joan Marí Guasch a Xàbia el 1978 i amb Manuel Guasch a Baiona, Pontevedra, el 1979.

En la vela de creuer s´introduí a poc a poc, compaginant les anteriors classes des dels 14 anys. La seua primera regata fou la Volta a Eivissa com a tripulant en un gregal de 7 m l´any 1975. En aquella època en què no competia com a patró, aconseguí en propietat compartida la condecoració Xabec de Plata amb l´embarcació Z, patronejada per Manuel Guasch, de qui va rebre un reconeixement per ser l´únic tripulant que disputà les tres edicions consecutives: 1978, 1979 i 1980.

Aquell any descobrí el windsurf amb un aprenentatge autodidàctic, simultaniejant les regates de creuer, i aconseguí diferents triomfs a l´àmbit balear i insular; participà en dos campionats d´Espanya de windsurf i va ser guanyador d´una orsa d´or atorgada pel Club de Surf Formentera als qui acaben 10 edicions de la Volta a Formentera en Windsurf.

El 1985 adquirí la seua primera embarcació de la classe creuer, que posteriorment canvià dues vegades més, anomenades totes Magarrufa, i amb totes guanyà moltes regates en diferents campionats d´Eivissa i Formentera, diverses voltes a Eivissa a dos, una volta a Formentera en solitari, set edicions de les Jornades Nàutiques Pitiüses, la primera Eivissa-Tabarca-Eivissa i fou guanyador de la Challenge-rànquing 2002.

Altres regates a destacar són les 11 participacions a la Ruta de la Sal, de les quals fou el vencedor absolut a la classificació general, malgrat haver-hi participat en solitari, en la versió Nord (Barcelona), el 1993; participació a les edicions de 1993 (4t classificat) i 1995 a la regata Palma-l´Alguer-Palma.

Va ser nomenat millor esportista de vela de les Pitiüses el 2000 i el 2002.

Tal vegada el millor èxit esportiu fou quan es proclamà campió d´Espanya de navegants solitaris el 2002 disputat en un circuit de 5 regates d´altura, per la qual cosa rebé el premi corresponent al Club Puerta de Hierro de Madrid amb l´assistència de S.A.R. el príncep Felip. Cal afegir la Medalla de Bronze atorgada per la Federació de Vela de les Illes Balears; fou guanyador de la regata d´altura Eivissa-Cabrera-Eivissa el 2005, en què s´adjudicà en propietat el Jabeque de Plata després de guanyar en tres edicions (2000, 2001 i 2005) amb la mateixa embarcació, Magarrufa Cubed, i el mateix patró. El 2006 fou el vencedor de la general absoluta de la III Regata Ophiusa, Sitges-Formentera, en la categoria a dos.

El 2007 rebé dues distincions per part del Club Nàutic en reconeixement a la seua destacada trajectòria esportiva com a regatista d´aquest club en competicions de vela nacionals i internacionals, en què figura en el quadre d´honor dels regatistes més destacats d´aquest club nàutic. [AST]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments