Sanoguera, Ferran
Sanoguera, Ferran (s XVI — XVII) HIST Portaveu de governació de la Corona d’Aragó (→ governador). Ocupà el càrrec entre els anys 1576 i 1595. No es pot assenyalar amb exactitud qui va ser el seu predecessor.
Els Sanoguera (que també apareixen als documents com Çanoguera o Zanoguera) eren membres d’una família de nobles valencians. Les primeres informacions que hi fan referència són de 1331, quan Gilbert de Sanoguera rebé el senyoriu d’Alboraida, si bé després passà a mans de la corona al llarg del s XV.
La família Sanoguera, tal com havia succeït anteriorment amb la dels Salvà, ocupà el càrrec de governador d’Eivissa al llarg de tres generacions, si bé la reconstrucció del mandat d’alguns d’ells es fa realment difícil. Ferran Sanoguera arribà a Eivissa, procedent de Cartagena, el 27 de maig de 1576. Va ser rebut per les autoritats i al dia següent prengué possessió del seu càrrec i jurà respectar els privilegis de la terra. Des de la seua arribada s’implicà directament en les obres de noves murades, de les quals s’havia modificat el projecte original amb l’arribada, l’any 1575, de Giovan Giacomo Palearo (↑), més conegut com el Fratín. El nou projecte modificà l’anterior, ampliant la superfície que quedava protegida per les murades.
Així, el mateix 1576 els jurats en un escrit parlaven del tracte que el governador donava a aquells que no complien amb la seua obligació d’anar a treballar a les obres, que eren empresonats.
L’any 1580 es patí una gran mancança d’aliments a l’illa d’Eivissa i la fam feia estralls en la població. Això succeïa també a Mallorca i sabent que al port d’Eivissa hi havia un vaixell carregat de bescuit, vengué un síndic d’aquella illa amb la intenció de comprar el carregament, per destinar-lo a l’Armada Reial. El governador s’hi negà, adduint que era imprescindible per a l’illa. A més, assenyalà que si no hi havia un ajut per part del monarca, l’illa es podria arribar a despoblar. Posava d’exemple la necessitat de repartir el pa, racionat, des de darrere una porta enreixada, i la mort d’infants al camp per mor de la fam.
Aquell mateix any de 1580, i gràcies a les gestions dels jurats i del mateix governador Ferran Sanoguera, s’establiren a l’illa els pares dominics. La intenció del governador era que es dedicassin a l’ensenyament públic, que era una de les múltiples mancances que tenia l’illa. De fet, va fer-los una aportació de 50 lliures anuals, tot el temps que estigué a Eivissa, a més de destinar al convent l’import de totes les multes que recaptava, a més d’algunes almoines personals. Quan partí cap a Mallorca, regalà diferents objectes de plata a l’orde. Fins i tot des de fora d’Eivissa no s’oblidà dels dominics, ja que els envià dues mules.
A final de 1582 tengué una topada amb les autoritats religioses. Quan morí el jurat en cap de la Universitat, demanà ser enterrat allà on ho feia la comunitat de preveres, la qual s’hi negà i el governador cridà a declarar el vicari general per intentar aclarir els fets, però aquest no ho volgué al·legant la seua dependència de la jurisdicció eclesiàstica.
A final de 1584 sembla que havia estat un temps fora de l’illa d’Eivissa, perquè figurava com a governador Joan de Setantí, al qual havien posat un entredit les autoritats religioses per un conflicte jurisdiccional.
El 1585 s’acabà finalment el portal de ses Taules, entrada principal al recinte emmuradat eivissenc. Hi consta dues vegades el governador Ferran Sanoguera: per un cantó, el seu nom figura a la inscripció que presideix la porta; per l’altre, l’escut de la seua família figura a la part esquerra del mateix portal, que també apareix en altres llocs del recinte.
Un altre fet destacat del seu mandat va ser la seua implicació a aturar una vaga a les salines l’agost de 1591. Segons sembla, una temporalada havia fet malbé la sal que hi havia als estanys i la gent que s’havia reunit per a la collita havia decidit no fer-la, vistes les dificultats i el sou que cobraven. Assabentat el governador, es presentà als estanys, parlà amb els encarregats i els prometé ajuts: 200 lliures del dret de millarès (tribut amb què els consenyors cobraven per la sal que es venia) i amb 25 lliures del seu sou. Amb la seua acció, la collita de sal d’aquell any va ser prou bona, malgrat les dificultats per a la seua extracció.
Finalment, el juny de 1595 va ser nomenat virrei de Mallorca, càrrec que ocupà fins a la seua mort, el 19 de maig de 1606; va ser enterrat a l’església de l’Hospital, que rebé un donatiu de 500 escuts. Uns dies després, en concret el 26 maig, la comunitat de preveres celebrà exèquies en honor seu a la parroquial de Santa Maria, i el dia següent feren el mateix els jurats de la Universitat, en considerar tots que havia realitzat una feina molt important a favor d’Eivissa, tant el temps que va ser governador com després, quan passà a ser virrei de Mallorca.
El seu substitut va ser el seu fill Alons Sanoguera ↑. [EPG]
Descàrregues
