Samper Mora, Alfons

Samper Mora, Alfons (Caseres, Terra Alta, Tarragona 1944) LIT/SOC Escriptor.

La seua obra ha estat marcada sempre per la seua passió per la mar, per la qual deixà una feina d´executiu per enrolar-se en un vaixell de pesca d´altura. Sobre aquest àmbit ha publicat dos llibres documentals, amb fotografies i textos propis sobre la pesca del tauró a la costa atlàntica i africana (Pescadores de tiburones i Tiburones y grandes peces) i “Paralelo 7”, un relat de vida marinera, que sorprengué la crítica pel seu realisme.

El 1991 l´editorial Planeta li publicà la novel·la Tendrán que ser crisantemos, i l´any 2003 va publicar La larga noche colombiana (ed. Milenio).

La seua relació amb Eivissa començà als 18 anys, quan hi va arribar per primera vegada. El 1984 va publicar Isla Blanca. Historia mágica de los últimos robinsones ibicencos (Argos Vergara). És una obra estructurada en vint capítols en els quals fa els retrats literaris de vint personatges reals de l´Eivissa marinera, pescadora i rural recognoscibles en aquestos àmbits. Així van passant per les pàgines d´aquest llibre pescadors com Juanito “Pau” o Vicent “Gasí”de Sant Antoni, o Toni “Puig” de sa Cala de Sant Vicent. En aquestos retrats literaris hi ha contínues al·lusions a la cultura popular pitiüsa i diàlegs que intenten reflectir, com diu l´autor a la introducció, “l´autèntic so eivissenc de la forma dialectal del català, que troba a cada una de les illes baleàriques parts subdialectals específiques”.

Traspua, en tot el llibre, una certa nostàlgia respecte de l´Eivissa que va desapareixent inexorablement durant els anys vuitanta del s XX. L´autor defineix Isla Blanca com un treball de camp amb tipus reals, pobres però amb dignitat.

El periodista i poeta Julio Herranz, en un ampli article que li dedicà al diari Última Hora l´any 2003, defineix Samper com a “català de naixement i eivissenc d´adopció voluntària. Un humanista mediterrani, en la més àmplia accepció del terme”.

Té inèdit, entre altres, un llibre més de temàtica eivissenca sobre la història de l´illa des dels seus orígens. [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments