Salvador, font d´en

Salvador, font d´en ARQUIT/HIST Font de Sant Miquel de Balansat, a la vénda de Benirràs, situada en béns de can Salvador, a ponent de la carretera que va a Benirràs.

Es tracta d´una font adaptada tant per al subministrament per al consum humà i l´abeurada del bestiar com per a l´aprofitament agrícola. Es davalla fins al fons de la font mitjançant una llarga galeria esglaonada coberta de volta de canó, que emergeix a l´exterior en forma de gran capella. A la clau de l´arc d´accés hi ha un relleu amb l´any de 1888, quan sembla que es va construir la capella. Adossada a un costat hi ha una gran pica d´abeurada redona de pedra viva, que possiblement s´hi col·locà quan es va fer la dita capella. Més avall de la font hi ha el safareig regulador, de planta quadrangular i de dimensions mitjanes.

L´aigua hi arriba des de la font a través d´una canalització subterrània amb parets de maçoneria seca i sostre de lloses, que surt a la superfície en una paret de contenció, per passar seguidament al safareig. La font s´aprofita amb finalitats agrícoles, per la qual cosa se n´extreu l´aigua amb una motobomba, amb el motor situat a l´interior d´una caseta que hom pot veure darrere de la capella.

Segons la tradició oral, recollida per Marí Cardona, l´aprofitament de l´aigua de la font data de devers el final del s XVIII. Així mateix i com ocorre en molts de casos d´arreu de l´illa, la tradició conta que el naixement d´aigua fou trobat per uns porcs que furgaven dins la terra cercant aliment. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments