Salelles, Bernat

Salelles, Bernat (? — 1645) HIST Portaveu de governació de la Corona d'Aragó ( governador) entre els anys 1633 i 1645. El va precedir en el càrrec Joan de Castellví , i el seu successor va ser Leandre Lloris . De principi, l'11 de març de 1633 va ser nomenat governador interí després de la mort de Joan de Castellví. Com a substitut d'aquest darrer, es designà Ximen Pérez Domínguez, però hi renuncià. El següent designat per ocupar el càrrec va ser Pere d'Araix, però morí el 1636 sense haver-se pogut incorporar al càrrec.

Al llarg d'aquells tres anys, Bernat Salelles es mantengué com a governador interí. Finalment, el 6 de setembre de 1636 el Consell d'Aragó proposà que ocupàs el càrrec en propietat. El seu nomenament efectiu va tenir lloc tres anys més tard, el 5 d'octubre de 1639. Una de les característiques del seu mandat varen ser els constants conflictes amb la jurisdicció eclesiàstica.

Així, el 5 d'agost de 1639 l'assessor del governador, Rafel Campamar, junt amb alguns agutzils i soldats, confiscà cinc escopetes sense permís de l'autoritat eclesiàstica. Per aquest motiu, i després d'una reunió de la comunitat de preveres presidida per l'ardiaca de Sant Fructuós i vicari general Francesc Orvai, es decidí que l'assessor i els agutzils fossin excomunicats. El governador manà que l'ardiaca es presentàs davant la justícia reial, sota pena de 1.000 ducats. La comunitat de preveres decidí obrir un plet per evitar que l'ardiaca s'hagués de sotmetre a la justícia reial, per considerar que només havia de respondre davant la jurisdicció eclesiàstica.

El 13 de novembre del mateix any, no se sap si pel tema abans esmentat o per un altre de diferent, el governador manà que el vicari general sortís de Vila immediatament. Tenia, a més, tres dies per sortir de l'illa i trenta més per presentar-se davant del rei. El vicari general va ser acompanyat per altres religiosos a l'església de Jesús, on es va quedar fins que sortí de l'illa. Proposà a la comunitat de preveres enviar un sacerdot a la cort per presentar una queixa, però això no va ser aprovat.

El febrer de 1642, el governador Bernat Salelles informà el monarca d'un combat entre eivissencs i corsaris musulmans, en el qual es feren onze presoners.

Morí el 1645 i, com era habitual, va ser substituït, fins a l'arribada del nou governador, pel jurat en cap, en aquest cas, Francesc Orvai de Blanes. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments