Safragell, pou de

Safragell, pou de ARQUIT/HIST Pou de Sant Llorenç de Balàfia, situat davant de la casa anomenada Safragell, que dóna nom a la vénda, a ponent de la carretera de Sant Joan.

El brocal és gran i descobert, amb obertura frontal de brancals esbiaixats i ampit baix, té planta redona i està construït de maçoneria, amb els paraments arrebossats i conserva una petita politja de fusta muntada sobre l'habitual travesser. Adossat a un costat del coll, inserit en un petit massís d'obra, hi ha un llibrell emprat com a pica. Davant del pou, i arrimades a la que el separa de la sénia, hi ha dues piques més, en aquest cas de planta llargaruda i fetes d'obra.

Al costat del pou hi ha un hort, amb una sénia (que ha perdut la maquinària) i un safareig de grans dimensions, així com una petita casa d'hort de dues plantes, que el 2003 ja estava molt deteriorada.

Si bé no hi ha notícies concretes d'aquest pou, segons Marí Cardona, el nom de Safragell, referit a aquesta casa i la seua rodalia, apareix als Llibres d'Entreveniments el 1546, si bé ja n'hi ha notícies des del s XIII, referides a l'alqueria medieval original que també duia aquest nom. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments