Sáinz Fuertes, Rafael

Sáinz Fuertes, Rafael (Madrid 1928 — Santa Eulària des Riu, Eivissa 2004) SOC Llicenciat en dret, posteriorment va obtenir un màster d´economia política per la National University of Dublin.

Ingressà al Banc Hispanoamericà l´any 1954, on va ser nomenat director del Departament d´Estrangeria a Madrid. Amb el pas del temps, va ocupar els departaments centrals d´aquest banc, fins a la seua jubilació.

Fill de Rafael Sáinz de la Cuesta , la seua vinculació amb l´illa d´Eivissa es remunta a la seua infantesa, quan hi va venir per primera vegada amb la seua família, als 3 anys; visità Santa Eulària des Riu i des d´aleshores residí moltes temporades a la seua casa de la vila fins que hi visqué de manera permanent des de 1986, quan es jubilà.

Després del traspàs del seu pare, va inventariar totes les peces de la col·lecció Sáinz de la Cuesta abans que la col·lecció fos lliurada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid per a la seua restauració i catalogació l´any 1965.

Des del seu retir a Santa Eulària, Rafael Sáinz es va fer criador de cans eivissencs i fruit d´aquesta afició juntament amb la literària va escriure el llibre Historias de Mel. El podenco ibicenco (1998), que té com a protagonista aquest ca eivissenc, però que inclou moltes altres informacions sobre costums, notes històriques, records, anècdotes, personatges, etc. També ha deixat a la revista Fites núm. 3 un documentat article sobre la història i les vicissituds del primer vaixell cuirassat que va tenir l´Armada espanyola, titulat «La Numancia “de corasa”» (2003).

A la seua mort deixà un text amb el títol de Crónicas de las vacaciones truncadas (Ibiza 1931-1960), que el 2010 encara resta inèdit i que són principalment les evocacions dels fets de l´estiu de 1936 quan esclatà la Guerra Civil i les dificultats que passà la seua família. L´última part del llibre és la narració de la donació de la col·lecció arqueològica de Rafael Sáinz de la Cuesta a l´Estat. Es pot considerar com una visió contraposada a la narració d´Elliot Paul (The Life and Death of a Spanish Town) sobre els mateixos fets d´aquesta guerra a Santa Eulària des Riu.

Rafael Sáinz va morir sobtadament d´una afecció cardíaca a Santa Eulària des Riu, el 16 de novembre de 2004. [FCC/JFG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments