Rubió, vénda des
Rubió, vénda des GEO Una de les tres grans véndes que formen el poble de Sant Miquel de Balansat, al terme municipal de Sant Joan de Labritja.
Ocupa el sector més occidental del poble i és una de les de més extensió de l'illa d’Eivissa, amb gairebé 1.500 ha de superfície. Limita al N amb la mar, a l'E amb la vénda des Port, al S amb la vénda de Cas Ramons, del poble de Santa Gertrudis de Fruitera (terme municipal de Santa Eulària des Riu), i a l'O amb les véndes de Besora i de Cas Turs, del poble de Sant Mateu d'Albarca (terme municipal de Sant Antoni de Portmany).
Cap a la darreria del s XIV ja apareixen referències documentals en una alqueria d'aquest nom, reiterades al llarg del s XV. Abans de la creació de les parròquies, al s XVIII, arribà a ocupar una extensió més àmplia que la que té la primera dècada del s XXI, ja que abastava les véndes de Cas Turs i de Besora, de Sant Mateu d'Albarca, i part de la de Cas Ramons, de Santa Gertrudis de Fruitera. A partir del s XVI algunes vegades es diferenciava entre es Rubió o Cas Planells, que correspondria a la part més interior de la vénda, i ses Torres, la part més propera a la mar.
El terreny és predominantment pla al sector més meridional i va fent-se cada vegada més accidentat a mesura que hom es desplaça cap al N, de tal manera que les elevacions més importants se situen molt prop de la costa. Les terres planes, situades entre 150 i 180 m d'altitud, es corresponen amb una part del pla Roig, una planícia que s'estén aproximadament des del nucli de Santa Gertrudis de Fruitera fins al de Sant Miquel de Balansat.
Dins aquesta vénda a l'extrem S els pendents baixen, suaument, en direcció SE, mentre que més cap al N, superada una carena quasi invisible, els pendents són cap al NE. Per la zona central de la vénda es troben algunes elevacions disperses, que arriben a prop de 250 m d'altitud, però és més al N on diverses elevacions conformen una autèntica barrera que separa la mar de les planes interiors.
D'O a E hi ha la roca Plana (319 m d'altitud, amb altres crestes que conformen el massís del cap des Rubió), el puig des Mossons (319 m), sa Serra (337 m), el puig de sa Paret (327 m), es Margalló (263 m), el puig Pelat (248 m) i sa Creu del massís de Balansat (o punta de sa Creu, de 233 m).
La proximitat de totes aquestes elevacions fa que la línia de costa sigui alta i molt accidentada. Es tracta d’un seguit de penya-segats, ben espectaculars i amb diversos punts de difícil accés. Correspon a aquesta vénda tot el tram que va des del massís de la punta de sa Creu al massís del cap des Rubió.
De l'E cap a l'O, s'inicia a la cala d'en Ferrer, una petita raconada rocallosa situada prop de l'extrem de la punta de sa Creu, enfront de l'illa Murada; aquest mateix extrem, format per penyals ben alts quasi verticals rep el nom des Desesperats. Quan la línia de costa gira cap a migjorn rep el nom de sa Pesquereta. Un poc més endavant forma una petita raconada oberta a mestral, na Xemena, tancada per l'O pels cingles des Clots Negres.
El següent promontori, en forma de penya elevada, rep el nom de s'Àguila o penyal de s'Àguila, amb una petita raconada al costat (es portet de s'Àguila) que és dels pocs punts d'accés no gaire complicat des de terra. Seguint cap a ponent continuen els penyals, davant els quals hi ha tres petites illetes, els illots des Portitxol o des Rubió, fins que, després del cap de sa Galera, s'obre una petita raconada, quasi tancada, que es coneix com es Portitxol, on hi ha diverses casetes de pescadors, tot i que no hi ha accés rodat per arribar-hi. Es Portitxol queda tancat per l'O per l'ampli massís del cap des Rubió; el seu extrem s'anomena també punta d'en Palerm.
El límit oficial de la vénda, i entre els termes municipals de Sant Joan de Labritja i Sant Antoni de Portmany, és al lloc conegut com es Racó Fosc. Al llarg de tota la costa es repeteixen fenòmens erosius com coves i balmes.
Un petit tram del curs alt del riu de Santa Eulària creua l'extrem SO de la vénda, provinent de Besora i en direcció cap a la font de Cotella, ja en territori de Santa Gertrudis de Fruitera, quan encara és poc més que un torrentó. La resta del territori, tret dels tallserrats de la costa, aboca cap al torrent de Balansat a través de diverses canalades que circulen de l'O cap a l'E de la vénda; la que es troba més al S prové de la zona de ses Planes i recull les aigües de la meitat N del pla Roig; per la zona central hi ha el torrent des Rubió (antigament conegut també com torrent d'en Ros), i més al N el torrent d'en Jai.
Diverses fonts aporten un cabal a vegades relativament abundant en aquestos torrents; fins i tot prop de la font des Rubió, al torrent hi ha un salt d'aigua que en temps de pluges abundants es converteix en un veritable espectacle de la natura, conegut com es raig o es salt des Rubió (que rep també altres noms, com es Verinal). També poden arribar a ser ben espectaculars els salts d'aigua cap a la costa, on les fonts que hi arriben aboquen directament a la mar o des de dalt dels penyals, com el salt d'en Solalles o s'aigua des Portitxol. Altres fonts de la vénda són la de ses Torres, la de Cas Planells o la canaleta d'en Rojal (on es feia ball fins a la meitat del s XX).
També hi ha aigües subterrànies, aprofitades a través de pous, tot i que la sobreexplotació dels aqüífers ha fet que al llarg del s XX s'hagin hagut de fer perforades cada vegada més profundes per arribar-hi.
Els sòls són rojos i profunds a la zona plana i més prims a les àrees més elevades.
La vegetació natural, amb pins i un dens sotabosc, ocupa bona part del territori a la meitat N de la vénda i també s'escampa per la zona del pla, on algunes finques s'han abandonat. A la zona dels penya-segats costaners poden trobar-se algunes plantes de gran valor per la seua raresa, com la silene d'Ifac, la llentiera salvatge, la farònia, la frígola de penya o la col de penya, a més del palmer o margalló, l'única palmàcia pròpia de les Pitiüses.
El poblament sempre ha estat disseminat, amb major densitat a la zona del pla i menor a les àrees elevades. Al s XVIII, quan es crearen les parròquies, aquesta vénda quedà amb 39 cases, que a la meitat del s XX s'havien convertit en més de 80. A l'inici del s XXI el nombre total supera el centenar, tot i que n'hi ha que s'han abandonat i d'altres que són segones residències.
Na Xemena, prop de la raconada costanera del mateix nom, és un nucli, bàsicament de segones residències (una trentena), i també amb un hotel, desenvolupat com a Àrea d'Assentament en Paisatge d'Interès (categoria de la Llei d'espais naturals de 1991).
La finca des Margalló, propera a la costa del penyal de s'Àguila, fou adquirida els anys setanta del s XX per una entitat urbanitzadora i s'hi començaren a construir cases, a més d'altres infraestructures, com un telefèric que havia de portar des de la urbanització fins a la mar; després tot això quedà abandonat, a mig fer, fins que cap al tombant de segle s'acabaren bona part de les cases i blocs d'apartaments i quedà com una urbanització en una situació legal per definir, anomenada Illa Blanca.
A la zona del pla Roig és on es mantenen més les activitats agràries, amb cereals i arbres de secà, i també amb algunes zones amb cultius d'horta i fruita dolça. A la resta del territori també hi ha els mateixos cultius, tot i que de forma més extensiva, a vegades amb algun ramat, no gaire nombrós, d'ovelles i alguns altres animals habituals de les cases pageses eivissenques (porcs, gallines...).
Pel que fa a altres activitats, destaca un establiment situat en una zona molt cèntrica de la vénda, prop de la font des Rubió, que ja era botiga tradicional i s'ha transformat en bar i botiga moderns, i també l'Hotel na Xemena, de cinc estrelles. El centre comercial primari d'aquesta zona és el nucli de Sant Miquel de Balansat, o el Port de Sant Miquel per qüestions d'oci.
Travessa la vénda d'E a O la carretera que porta de Sant Miquel a Sant Mateu, amb dues variants (per Besora i per Cas Turs); també en surt la carretera que porta fins a la urbanització Illa Blanca. A na Xemena, s'hi arriba per una carretera provinent del port de Sant Miquel. Altres camins, alguns també asfaltats, arriben a totes les hisendes de la vénda.
Tota la zona més elevada quedà protegida per la Llei d'espais naturals: més prop de la costa com a Àrea Natural d'Especial Interès i la resta, com a Àrea Rural d'Interès Paisatgístic, dins dels Espais Naturals des Amunts. La resta és sòl rústic comú, tret dels nuclis d'Illa Blanca i na Xemena. [JPS]
Descàrregues
