Rotes des Pla, pou d´en

Rotes des Pla, pou d'en HIST/ TOPON

Pou de Sant Antoni de Portmany, a la vénda des Pla, situat al costat d'una agrupació de tres cases, anomenades can Gibert, can Bernat i can Rotes des Pla, a uns 400 m a migjorn del torrent de Buscastell, no gaire lluny del camí que, sortint de la carretera que va de Sant Rafel a Corona, condueix al camí de sa Vorera i a la carretera de Sant Antoni.

Es tracta d'un antic pou d'abeurada de molt de renom a tot el poble. Està ubicat en un racó d'una espaiosa plaça, molt adient per al gran ball que s'hi celebrava anualment.

El brocal és molt gros i dotat de coberta, encara que presenta indicis que en temps passat estava descobert, tal com confirma la història oral. Entre aquestos indicis cal destacar la menor amplada de la part inferior del buit frontal, pertanyent a l'antic brocal, que serveix de suport a la capella. L'àmbit previ a la boca està rematat amb un gran arc pla de maçoneria. Els paraments inferiors estan referits i emblanquinats, si bé aquest revestiment es troba el 2008 bastant deteriorat.

S'hi conserva el travesser, popularment anomenat brancal, amb la seua politja de fusta, que es troben en relatiu bon estat. El clot és de secció sensiblement rectangular, està sense paredar i mostra en els seus paraments els diferents estrats que travessa. En un costat del pou, inserida en la part superior de la paret que tanca la plaça, hi ha una petita pica d'obra. Així mateix, encastada a la paret de la capella té una argolla de ferro destinada a fermar les cavalcadures.

Segons J. Marí Cardona, a la darreria del s XVIII i començament del XIX apareix documentat amb el nom de pou des Simons, donant nom a una casa. No debades, el grup de tres cases al costat del qual es troba antigament es deia cas Simons, encara que als padrons parroquials de principi del XIX ja figuren, junt amb la del pou des Simons, can Gibert i can Rotes, aleshores pertanyents a la gran vénda des Cap Blanc.

Els primers anys del s XXI es coneix de manera habitual pel nom d'alguna d'aquestes cases, encara que el més popular sembla el de pou d'en Rotes. No obstant això, a la seua obra Portmany, Joan Marí Cardona s'hi refereix amb el nom antic. Fins a final del s XIX s'hi celebrava un gran ball el dia 5 d'agost, festivitat de Santa Maria. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments