Roser, Llibre del

Roser, Llibre del HIST Llibre pertanyent a una confraria de la Mare de Déu del Roser.

La primera d'aquestes associacions devotes de què es té esment a Eivissa fou fundada a l'església parroquial de Santa Maria l'any 1571; les altres foren establertes a partir de la darreria del s XVI a nombroses esglésies de l'illa, amb direcció i control dels frares de l'orde de predicadors.

En els seus llibres que han arribat al s XXI es troben, generalment, l'acta de fundació, els estatuts pels quals s'ha de regir la confraternitat, la llista de confrares i confraresses, les actes de les sessions de votació del prior, dels clavaris i d'altres càrrecs, els inventaris dels seus béns, els comptes, les visites canòniques, etc.

A l'Arxiu Històric de la Pabordia d'Eivissa es conserven alguns volums dels de la confraria establerta al Convent de Sant Vicent Ferrer i Sant Jaume, dels dominics, de la Vila, a saber, els corresponents als anys 1670-1685 i 1812-1835; així com el de la vicaria, més endavant parròquia, de Sant Josep, que abraça els anys 1732-1928.

A l'arxiu de l'església de Sant Antoni de Portmany es guarden tres llibres de la seua confraria, fundada el 1618, els quals fan memòria del període comprès entre l'any 1619 i el 1783. També s'ha conservat el de la parròquia de Sant Llorenç de Balàfia (1805-1868). Joan Marí Tur publicà l'any 1986 una transcripció, acompanyada d'un breu estudi històric, del ja esmentat Llibre del Roser de Sant Josep de sa Talaia. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments