Roques, font d´en

Roques, font d'en HIST/TOPON

Font de Sant Joan de Labritja, a la vénda des Niu des Corbs, situada a la capçalera del torrent de sa Palanca, molt prop de can Roques, casa en béns de la qual es troba. Es tracta d'una font destinada únicament al subministrament d'aigua per al consum humà i l'abeurada del bestiar, no adaptada per al regatge, ja que el seu escàs cabal no ho permetia.

Està dotada d'una gran plaça, en un racó de la qual hi ha el naixement, situat davall una paret de pedra seca i cobert per l'habitual estructura amb volta. Els paraments exteriors i interiors estan referits i emblanquinats, si bé es troben esgrogueïts per la humitat.

L'accés, en forma d'arc parabòlic, està precedit per un petit àmbit elevat sobre el nivell de la plaça i tancat per paretons de pedra seca. En un costat hi ha una pica de marès, menuda i de forma prismàtica. Com és habitual, la baixada fins al naixement es resol mitjançant una petita escala, pavimentada amb lloses de pedra.

A un costat de la font, però amb una separació i adossada a un aflorament rocós, hi ha una gran pica, possiblement concebuda com a rentador, construïda de maçoneria i rematada per un esplandit de lloses en voladís i amb pendent cap a l'interior. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments