Roig, pou

Roig, pou HIST/TOPON

1.
Pou de Sant Miquel de Balansat, situat al bell mig del pla Roig, a ponent de la carretera que va a Sant Miquel, molt prop de la partió municipal amb Santa Eulària, concretament amb el poble de Santa Gertrudis de Fruitera. El gran brocal cobert o capella que protegeix la boca del pou és de planta quadrangular, de murs atalussats i coberta d'un sol vessant cap a la part posterior, dotat d'un gran ampit previ a la porta, cobert de volta de canó.

Aquest brocal és construït de maçoneria comuna, amb els paraments exteriors referits i emblanquinats, amb signes de deteriorament en alguns punts; presenta algunes reparacions fetes amb morter de ciment. Sembla que fou construït a començament del s XX, en substitució de l'antic coll baix i descobert de pedra seca.

El clot, que és molt fondo, presenta secció circular i està paredat de maçoneria en sec. En un costat de la capella hi ha una arqueta inserida en una fornícula coberta de volta practicada al mur, connectada amb l'habitual canalització que permet abocar-hi l'aigua des de l'interior. D'aquesta arqueta, l'aigua passava a una de les piques que existien al costat del pou.

Fins a les acaballes del s XX n'hi havia dues, una de les quals, segons la descripció que en fa Joan Marí Cardona, sembla que no era altra cosa que un molí d'època antiga reutilitzat. Era grossa i redona, amb l'habitual bony al fons, i estava molt esportellada. L'altra era més petita i de factura relativament recent.

2.
Pou de Sant Carles de Peralta, a la vénda des Figueral, situat en una cruïlla de camins, prop de la carretera que va cap a s'Aigua Blanca i es Figueral. La capella és de grans dimensions i d'estructura molt robusta, amb el clàssic àmbit previ a la boca, en aquest cas rematat amb volta apuntada de canó seguit, que permet treure'n l'aigua a cobert.

L'àmbit de la capella que cobreix el clot està rematat de volta, que junt amb l'anterior queda englobada sota la superfície arrodonida que cobreix exteriorment l'estructura. Els paraments, tant els interiors com els exteriors, estan referits i emblanquinats. A l'interior destaca la politja de fusta, amb l'eix fixat a dues mènsules que es reforcen inferiorment mitjançant un petit travesser.

El clot és de secció sensiblement circular i està paredat de maçoneria aparellada per filades. S'hi celebraven balls el diumenge després del 15 d'agost, festivitat de la Mare de Déu d'Agost.

3.
Pou de Sant Jordi de ses Salines, a la vénda de Cas Costes. Està situat en una cruïlla de camins (que a principi del s XXI es podrien denominar carrers suburbans), el principal dels quals va del nucli de Sant Jordi a la carretera de Sant Josep, mentre que l´altre porta al camp d´esports del poble. Es tracta d´un dels pous de més renom de Sant Jordi. Està dotat d´una generosa plaça, el 2008 empedrada, molt adient per als balls que s´hi celebraven i que es reprengueren els darrers anys del s XX. Respon al model clàssic de pou de tipus antic, amb brocal alt i descobert, dotat d´obertura frontal protegida per un ampit baix, en aquest cas construït amb una gran llosa de pedra monolítica. Encastat a les parets laterals hi ha l´habitual travesser o brancal amb politja, tots dos de fusta; la gran pica d´abeurar el ramat, adossada a un lateral és, segons els experts, un sarcòfag d´època romana reutilitzat. Aquesta pica s´omplia des de la boca del pou, abocant l´aigua a la canal construïda a l´efecte. La fàbrica del pou presenta algunes reparacions de factura molt tosca i ja bastant deteriorades, fetes amb morter de ciment devers la dècada de 1980. Llavors hi fou col·locada una gran placa commemorativa de marès aferrada en un lateral, element que, a més de trobar-se molt deteriorat, des de l´òptica de la conservació tipològica del pou caldria eliminar al més aviat possible. El clot, que té aigua a l´interior, està sense paredar i és de planta rectangular, de grans dimensions i de secció no constant, a causa de la diferent naturalesa dels estrats de sòl que travessa. Fins a començament del s XX s´hi celebraven balls el dia 5 d´agost, festivitat de Santa Maria. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments