Roig Pi, font d´en

Roig Pi, font d'en HIST/TOPON

Font de Sant Mateu d'Albarca, a la vénda de Besora, situada en béns de can Roig Pi, a la vora del camí que va de Sant Mateu a Sant Miquel passant per la vénda de Besora, molt prop del pou d'en Bassetes , antigament anomenat pou de Besora. Respon al típic model d'instal·lació de regatge situada a la vora d'un camí, amb la font a un costat i el safareig a un altre.

La capella que cobreix el naixement d'aigua està integrada en la paret de contenció d'una feixa i, per la gran fondària a què es troba, a primera vista sembla un petit pou. Tot el coll apareix paredat i la capella coberta amb un sostre pla de lloses.

Així mateix, aquesta fondària, superior a la que habitualment es troba a les fonts, obligà a col·locar-hi una corriola per poder treure'n l'aigua. Aquest element és de fusta, a l'igual del travesser o brancal sobre el qual està muntat.

La fibla que hi condueix l'aigua s'obre al fons del clot mitjançant un buit allindanat, rematat amb una llosa sobre la qual hi ha un petit arc de descàrrega. Té adossada una petita pica d'obra, situada a gran altura, sobre la paret de la feixa.

El safareig, situat com s'ha dit a l'altra banda del camí, és de dimensions relativament grans i fou posteriorment, en època recent, cobert amb un forjat de formigó, per tal de poder aprofitar-ne l'aigua per al consum domèstic.

La casa a què pertany, can Roig Pi, apareix documentada des de 1711, si bé no hi ha cap referència expressa a la font. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments