Roca Llisa, sa
Roca Llisa, sa GEO
Espai situat a la costa E de l'illa d'Eivissa, compartit per les véndes de Cala Llonga de Dins i de sa Marina, del poble de Jesús, terme municipal de Santa Eulària des Riu.
Es tracta d'un espai que comprèn els terrenys litorals i interiors més immediats entre la cala de s'Olivera, al NE, i la cala d'Espart, al SO; al N limita amb el puig d'en Vic i la serra d'en Vildes; a l'O es troba amb el canal de Cas Calero i l'abocador insular de Ca na Putxa.
La costa és alta, amb penyals i hi destaquen les cales de s'Olivera i d'Espart, a més de la punta des Pont Foradat.
Bona part de l'espai està ocupat per dues urbanitzacions i dos camps de golf.
La urbanització de sa Roca Llisa s'inicià entorn de l'any 1965, tot i que encara s'està desenvolupant el 2008. El Pla General d'Ordenació Urbana de 1979 ja reconeixia un alt grau d'ocupació dels terrenys quant a immobles i vies. Una de les àrees urbanitzades és en els terrenys planers que envolten el primer camp de golf. L'altre espai urbanitzat se situa en els terrenys costaners entre les cales de s'Olivera i d'Espart, instal·lat en el vessant marítim dels puigs de la zona.
Part dels terrenys ocupats pels camps de golf ocupen la capçalera del canal de sa Gravada que, més avall, enllaça amb el torrent de Cala Llonga. A la cala de s'Olivera també hi desguassa una altra canalada.
Els espais no urbanitzats estan coberts per una massa arbòria de pins o arbustiva, segons els casos.
Bona part de l'espai està dotat d'un pla parcial, aprovat el 1974. Les Normes Subsidiàries de Santa Eulària des Riu (2004) hi prohibeixen l'obertura de noves vies, noves segregacions i obres d'urbanització o dotació de serveis. Així i tot, aquest document urbanístic classifica l'espai de sa Roca Llisa com a urbanitzable.
La majoria d'habitatges de la urbanització estan destinats a un ús de segona residència, concretament residencial unifamiliar.
Dels dos camps de golf, el darrer, de l'any 1988, és el de l'Eivissa Club de Golf, fruit de l'ampliació del pioner camp del club de Roca Llisa, originat els anys setanta del s XX.
L'espai de sa Roca Llisa es troba parcialment immers en l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) del cap des Llibrell, concretament l'àrea muntanyosa del puig d'en Vic.
L'any 2007 el Govern de les Illes Balears estava tramitant en el Parlament de les Illes Balears un decret llei de mesures cautelars i una Llei de mesures urbanístiques urgents, que proposava ampliar la delimitació de l'àrea a protegir a l'àmbit de sa Roca Llisa. [MCL]
Descàrregues
