Roca Cabanellas, Miquel

Roca Cabanellas, Miquel (Palma 1921 — província de Conca 1992) REL

Clergue nascut a Palma el 18 d'abril de 1921. Rebé l'ensenyament secundari amb els marianistes al col·legi del Pilar de Madrid, on començà després els estudis universitaris d'enginyeria, els quals interrompé per ingressar al seminari d'aquella capital.

Rebé l'ordenació de prevere l'any 1947 i seguidament fou coadjutor d'Aranjuez i rector d'Algodor. El 1949 passà a Roma, on obtengué el doctorat en teologia per la Universitat Gregoriana l'any 1955. El 1957 fou nomenat rector de l'església espanyola de Montserrat i Santiago i canonge de la basílica de Santa Maria la Major.

En el decurs del Concili Vaticà II assistí com a perit dels bisbes espanyols. L'any 1966 fou promogut a l'episcopat: bisbe titular de Tigimma i administrador apostòlic sede plena de la diòcesi de Cartagena-Múrcia, on fou residencial a partir de l'any 1969. El 1978 el papa Pau VI el nomenà arquebisbe de València.

El 1987 succeí, com a administrador apostòlic, el bisbe d'Eivissa Josep Gea Escolano, traslladat a la seu de Mondoñedo-Ferrol. Exercí aquest càrrec fins al nomenament del bisbe Manuel Ureña Pastor, l'any següent.

Durant la seua administració es commemorà el 50è aniversari de l'arribada de les religioses terciàries trinitàries a Sant Antoni de Portmany i a Santa Eulària des Riu. També beneí i posà la primera pedra del monestir de la Santíssima Trinitat, de les carmelites descalces, a Sant Rafel de sa Creu.

Morí en accident de trànsit prop de Motilla del Palancar, tornant de Madrid a València. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments