Riera Bonet, Francesc

Riera Bonet, Francesc (Eivissa 1942) ART

Pintor i professor. A partir de l'any 1955 va començar els seus estudis de dibuix artístic a l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa, on fou alumne d'Ignacio Agudo Clará, Carloandrés i Antoni Pomar. El 1962 començà a estudiar dibuix i pintura a l'Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona.

L'any 1973 començà la seua tasca docent, a la qual encara es dedica a principi del s XXI, en ocupar la plaça de professor de dibuix de l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa, a la qual obtengué l'adjudicació definitiva el 1982; també en fou director entre 1983 i 1985.

El seu estil pictòric presenta una evolució eclèctica que va de l'impressionisme expressat en les seues primeres aquarel·les de paisatges de final dels anys cinquanta, als interiors i paisatges fauvistes al guaix de principi dels seixanta, que donaren pas a un concepte personal de reduccionisme cubista, en el qual el color i la llum componen formes geomètriques que construeixen les formes; aquesta tendència ja és present en les seues exposicions dels anys seixanta i s'expressa principalment a través del paisatge, el retrat i el nu femení.

A partir dels anys vuitanta apareixen en els seus retrats trets expressionistes de pinzellada matèrica, en la línia de Bacon i Freud.

Des dels noranta fins a l'entrada del s XXI aporten encara una nova etapa d'abstraccions geomètriques i escultures-objecte de tipus conceptual, en les quals forma, color i matèria s'expressen en la línia informalista i dels primitivistes, d'intenció clarament postmoderna.

El 1959 obtengué el primer premi de dibuix juvenil a Palma i el 1966 presentà la seua primera exposició individual a les Galeries Costa de la mateixa ciutat; aquell mateix any, també participà en una exposició col·lectiva a la Sala d'Art Drac de Manacor.

A Eivissa va presentar la seua obra pictòrica a la Primera i a la Segona Biennal d'Art Universitari d'Eivissa i a la Societat Cultural Ebusus, el 1968. L'any 1975 exposà a la Sala Vayreda de Barcelona.

Des d'aleshores exposà regularment a Eivissa; destaquen l'exposició a la Galeria Ibiza, el 1976; les exposicions de la Caixa de Pensions d'Eivissa, el 1979 i 1980; la participació a la col·lectiva de la Galeria Es Molí de Santa Gertrudis, el 1980; també va ser present al VI Saló de Primavera del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, l'any 1985; fou membre del jurat de selecció al Saló de Tardor de Pintura de les Balears celebrat a Menorca el 1985; participà a l'exposició “Aquarel·les. Retrospectiva de l'Eivissa del 1959” a la Galeria Skyros, el 1986; també prengué part a la col·lectiva de pintors eivissencs de la Societat Cultural Casino d'Eivissa, el 1989, i la seua obra fou present a l'Exposició Universal de Sevilla (1992).

Apareix a l'obra de Joan Cabot Ibiza y sus pintores, a la de Mariano Planells Tanit y las niñas de púrpurina, al catàleg del V Saló de Primavera (1984) i al vídeo Pintors eivissencs, de desembre de 1985. [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments