Ribot, Pere

Ribot, Pere HIST

Fonedor de campanes natural de Mallorca, contractat el 14 de gener de l'any 1680 per la Universitat d'Eivissa, patrona de l'església parroquial de Santa Maria d'Eivissa, perquè refongués dos dels bronzes que s'havien badat del campanar d'aquell temple i que el manyà Vicent Joan no havia pogut adobar amb soldadura.

En els capítols del pacte signat, cobrant 1.000 reals de plata, es comprometé a desfer la “campana gran de tocar Santus”, de 23 quintars de pes, i la “xica”, d'uns 2 quintars, i a fer-les “de la matexa grandària, gruxa y pes”. Els jurats, que afegiren 2 quintars i 2 lliures més de metall, hagueren de procurar el forn, la llenya i la casa per obrar-les.

El 29 d'agost del dit any, ja foses, en un nou contracte Pere Ribot s'obligà per 50 modins de sal franca d'impostos a fer les dues truges de fusta i les oportunes ferramentes, i a col·locar-les després de la seua benedicció, repassant i adobant els bastiments de bigues de savina que les sostenien.

El 19 d'octubre, els jurats, acompanyats d'una comissió d'experts, visuraven el resultat de la feina “ventant y rapicant diferents vegades” i la qualificaren de “bona y aceptable, de molta dura y seguretat”.

Ambdues campanes es conserven al seu lloc i segueixen tocant encara, ocasionalment per als oficis de la Catedral i quotidianament: la petita els quarts del rellotge i la gran les hores, les avemaries i ànimes.

Són les primeres obres conegudes i úniques conservades d'aquest metal·lúrgic, el qual s'ha documentat després residint a Barcelona com a “mestre courer” i treballant a diverses poblacions del Principat entre el 1680, quan fongué una campana per a una capella de la parròquia de Sant Pere de Jorba, i el 1698, quan féu la campana de Sant Josep del monestir de Montserrat. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments