Ribes, pou d´en

Ribes, pou d'en

1. HIST/TOPON Pou de Santa Gertrudis de Fruitera, a la vénda de Cas Serres. Es troba en béns de can Ribes, a la perifèria de la població de Santa Gertrudis, a la vora del camí que condueix a la casa, a devers 300 m a migjorn de l'església.

Malgrat el seu aspecte modern, fruit de la reconstrucció recent del brocal, es tracta d'un antic pou d'abeurada que donava servei a tota la rodalia.

El brocal cobert que protegeix la boca del pou està situat en un fort canvi de nivell, entre el camí d'accés a la casa i els camps de cultiu. Aquest brocal presenta planta quadrangular, amb parets de maçoneria i coberta plana, constituïda per una placa de formigó.

Els paraments exteriors es troben referits i emblanquinats, mentre que a l'interior es manté la fàbrica vista. L'obertura frontal està rematada amb una llinda de fusta i apareix tancada per una porta d'una fulla amb tela metàl·lica muntada en un marc de fusta.

El pou està dotat d'una petita corriola metàl·lica penjada del sostre, posterior a 1984, ja que a la seua obra Balansat, apareguda aquell any, Joan Marí Cardona el descriví com un pou amb capella de mescla i pedra, que conservava el vell brancal i la politja, tots dos de fusta.

El clot, que té aigua a l'interior, és de secció circular, amb la part superior paredada de maçoneria seca aparellada per filades, mentre que la resta presenta els paraments de l'excavació vistos. [JSR]


2.
TOPON Pou situat a la vénda de sa Picassa del poble de Santa Gertrudis de Fruitera; és a la vora del torrent de sa Plana d'en Vidal. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments