Ribas Juan, Albert

Ribas Juan, Albert (Eivissa 1949) SOC/ART

Gestor cultural. Soci i director de la Galeria Tretze (1977-1980) i de la Galeria Brosolí (1982-1983) de Barcelona. També va ser director i editor d'Albert Ribas Edicions d'Obra Gràfica, empresa en la qual s'editaren obres, entre altres, de Faber, Guinovart, Ràfols-Casamada, Dalí, Antoni Cardona, Gabrielet o Vicent Calbet.

Va ser membre del consell editorial i col·laborador de les revistes Camp de l'Arpa, Artes Plásticas i Gimlet, totes tres dirigides per Manuel Vázquez Montalbán. També va ser director i editor de la revista Hemeroteca de Arte (1982).

Va organitzar l'exposició “Catalunya ecològica” al Palau Sant Jordi, primera exposició de la Plataforma per la Democràcia a Catalunya (1976).

L'any 1982 va organitzar les activitats culturals del centenari de “Sa Nostra”, Caixa de Balears, a Eivissa i de l'any 1984 al 1986 va dirigir la Sala de Cultura de “Sa Nostra” a l'illa. Aquest darrer any va ser nomenat director del Centre de Cultura de “Sa Nostra” a Palma i coordinador de totes les sales de cultura d'aquesta entitat a les Balears fins a l'any 2001.

Durant aquell període, entre altres actuacions, va impulsar i dirigir les col·leccions de poesia Lectures Poètiques a Eivissa i “Poesia de Paper” a Mallorca, amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, que va passar de les cent edicions. Durant la seua direcció es va inaugurar el Centre de Cultura del carrer de la Concepció de Palma, on s'organitzaren en aquell període més de 200 exposicions, 600 concerts, més de 600 actes literaris i més de 300 edicions entre obra literària, catàlegs i audiovisuals.

S'ha de destacar l'impuls que va donar en aquesta etapa a la cultura de les Pitiüses a la resta de les illes, mitjançant exposicions antològiques com la de Will Faber (1990), Eduard Micus (1990) i Erwin Broner (1994, amb el Col·legi d'Arquitectes), Narcís Puget (1996), Laureà Barrau (1997), Antoni Marí Ribas “Portmany” (1998), Frank “El Punto” (1999) o “Construcció, gest i color; Bechtold, Irriguible, Tur Costa (1960-1990)”, “4+1 Pintura Jove a Eivissa i Formentera” (1992) i altres activitats musicals i literàries.

Posteriorment ha treballat per a altres entitats com l'Ajuntament de Madrid i el Museu Nacional de Belles Arts de l'Havana, que li concedí una menció honorífica per la seua col·laboració en la difusió de l'art cubà.

Va ser, així mateix, membre de la comissió d'experts del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, en representació de l'Ajuntament d'Eivissa (1990-1996), i del comitè de qualitat de la Fira de Barcelona Art Expo (1998-2000).

Ha col·laborat, entre altres, amb el Museu Reial d'Anvers (Bèlgica), el Museu Nacional de Belles Arts de Minsk (Bielorússia), el Museu Rus i l'Ermitage de Sant Petersburg, el Museu de Belles Arts i l'IVAM de València, el Museu de Belles Arts de Sevilla i el Museu del Prado de Madrid.

Els darrers anys manté una col·laboració permanent en l'organització i la difusió del fons museístic amb la Sopraintendenza per il Polo Museale Napolitano i sobretot amb el Museu Capodimonte de Nàpols. També ha col·laborat en l'organització i la producció de les exposicions de l'Obra Social de Caja Duero de Salamanca.

Entre les exposicions que ha dirigit les dues darreres dècades es poden destacar: “Projecte fars” (1992) amb la col·laboració dels artistes Vostell, Guinovart, Miralda i Irriguible; “Malèvitx i els mestres russos de l'avantguarda” (1999), amb la col·laboració del Museu Rus de Sant Petersburg, “El toro i la Mediterrània”, amb la col·laboració de més de trenta museus i col·leccions particulars, “Los grandes maestros de la pintura flamenca en el siglo de Rubens” (2002), per a Salamanca Capital Cultural, “Tres siglos de oro de la pintura napolitana” (2003) i “José de Ribera, bajo el signo de Caravaggio” (2005), ambdues per a Caja Duero, i “Del barroco al romanticismo. Pintura napolitana de la colección Neápolis de Ginebra”.

L'any 2005 muntà, per al 125è aniversari de Caja Duero, una exposició sobre els diners a la història de l'art.

L'any 2007 va ser director de projecte de l'exposició “Pompeya y Herculano, a la sombra del Vesubio” al Centre Conde-Duque de l'Ajuntament de Madrid i al Museu Nacional d'Art Romà de Mèrida.

El 2008 ha estat director de “Seiscento Napoletano” a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid. [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments