Renard, Arnau

Renard, Arnau (s XIII — XIV) HIST Cavaller català, de la vila de Castellterçol (Vallès Oriental), bisbat de Vic, germà del també cavaller Berenguer Renard i, per això, successor a la mort d'aquest darrer (c 1261) en els seus pretesos drets feudals sobre tres quartes parts de l'illa de Formentera.

Considerant que Guillem de Montgrí havia privat injustament del feu el seu germà, mogué un plet a la cúria de Vic per tal de recuperar-lo. Pere de Pausa, degà de la canònica i jutge, donà la raó al cavaller i obligà el sagristà de Girona a restituir la terra, els béns que li pertanyien i els fruits que s'hi havien produït durant els disset anys anteriors a la promulgació de la sentència (valorats en 1.700 besants).

Montgrí apel·là al papa, aleshores Gregori X, i aconseguí una segona vista l'any 1272, celebrada entre el mes d'octubre d'aquell any i el juny de 1273 a Girona davant del jutge escollit per al cas, fra Arnau, abat del monestir benedictí de Banyoles. Les actes del procés, conservades a l'Arxiu Diocesà de Girona, revelen que Arnau Renard aleshores es tenia per pobre, fins al punt de no poder fer front a les despeses processals. Tot i això pogué defendre's de les acusacions de Guillem de Montgrí mitjançant l'advocat Ramon de Codil i el procurador Bernat des Clapers.

La sobtada mort del sagristà, esdevenguda el 21 de juny de 1273, aturà la marxa de la causa i deixà el problema legal suspès en l'aire. Per això, el vell Arnau Renard no arribà mai a recuperar les terres. Foren els seus hereus, Berenguer de Castellterçol i Ramon de Vilella, els que, després de reclamar davant l'arquebisbe i el Capítol de Tarragona, successors de Montgrí en la senyoria, aconseguiren la renovació de la infeudació el 1298. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments