Ram, es

Ram, es TOPON Raconada i embarcador situat al vessant de llebeig del massís de la Mola, a Formentera, entre la punta de sa Fragata i la zona coneguda com es Copinar . El seu extrem de mestral és la pesquera d'en Rita; el de xaloc, la punta des Martinets , encara que a llevant seu es trobi un indret conegut com la punta des Caló des Ram. Al vessant interior de mestral hi ha una escala d'embarcació, i sis més al vessant interior de xaloc, encara que la memòria popular assenyala que tradicionalment havien estat tres els varadors de l'indret, els mateixos que veié i consignà a la segona meitat del s XIX l'arxiduc Lluís Salvador.

Al vessant interior de xaloc, entre les escales i la punta des Martinets, es troben el carregador i el placer des Carbó: aquest embarcador, juntament amb el de s´Estufador i el picatxo d'Enmig, era un dels punts de recollida del carbó que s'elaborava a les sitges del vessant sud de la vénda de sa Talaiassa.

Al fons del racó des Ram hi ha els indrets coneguts com el penyal des Ram, es Mal Pas i la bassa des Cabots. A llevant del racó hi ha el pouet des Ram.

La zona del bosc de sa Pujada que arriba a l'indret es coneix com el bosc des Ram. El camí des Ram, a s'Estufador, uneix aquest embarcador amb altres indrets de la costa meridional de la Mola, passant per cala Llenya . Aquest mateix camí enllaçava amb el que es coneix com camí des Ram Vell, que davalla en direcció nord-sud des de sa Talaiassa.

En aquest indret s'han trobat tres jaciments arqueològics que semblen de l'edat del bronze, mitjan segon mil·lenni aC, establiments de planta complexa, amb estudis molt recents i el 2008 pendents de publicació. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments