Quaresma

Quaresma f CULT POP Temps referit als quaranta dies abans de Pasqua que l'Església Catòlica assenyala com a temps de penitència i abstinència; s'hi solien celebrar predicacions extraordinàries pròpies d'aquest temps. Concretament, la Quaresma s'inicia el Dimecres de Cendra i dura fins al tríduum de Pasqua.

També, de manera més popular, s'anomenaven darrers dies les jornades que hom podia menjar carn abans d'entrar pròpiament en la Quaresma, amb les abstinències que comportava.

En general a les Pitiüses, tal com explica Isidor Macabich, la gent la complia de manera rigorosa i alguns, els més devots, encara s'exigien més, però, evidentment, no tothom era igual. Els més estrictes anaven fins a l'extrem de començar-la a partir de les dotze de la nit abans, i això no només es referia a l'abstinència, i en concret a la prohibició de menjar carn i els seus derivats i làctics, sinó que també la penitència s'estenia a altres vessants de la vida quotidiana, com per exemple que en aquest temps a moltes cases no permetien el festeig pagès i, en el seu lloc, passaven el rosari. Alguns fins i tot també arribaven a portar dol aquestos dies.

Cal esmentar que l'abstinència no s'adreçava als infants més menuts, però sí als que ja havien complit set anys (s'ha de recordar que molts en aquesta edat ja prenien la primera comunió, per tant també havien de guardar aquest precepte).

Atesa aquesta abstinència, els dies de Carnestoltes era costum molt estès fer i menjar truites i gastar els ossos, les orelles, les potes i el morro de porc que s'havien guardat amb salmorra de la matança de Nadal, fent el conegut dinar de Carnaval.

Començats aquestos quaranta dies no es tocarien ni la matança ni els ous, fins al Diumenge de Pasqua. Els ous, per la seua banda, sovent es bullien, abans que no es fessin malbé. A l'espigó de la Quaresma i amb l'arribada de la Pasqua s'iniciava el temps dels passos i de les processons.

Al municipi d'Eivissa és tradicional la processó dels passos amb l'espectacularitat que suposa haver de pujar els sants de les parròquies de la Marina i l'eixample fins a la Catedral, al cim de Dalt Vila, per després tornar a baixar en la processó de la nit de Divendres Sant, pels seus carrers estrets i empedrats. Especial simbolisme i vistositat té el ball de la Mare de Déu davant el Sant Crist, abans d'entrar a l'església de Sant Elm.

La devoció dels eivissencs és més contenguda que en altres llocs, la qual cosa no desmereix en emotivitat i respecte.

Fa uns anys el poble de Santa Eulària va recuperar la seua antiga processó de caputxins i romans, que també gaudeix de gran vistositat pel fet de discórrer, en part del seu itinerari, pel Puig de Missa. En alguns pobles se segueixen fent amb gran solemnitat els passos el Dijous o el Divendres Sant, com per exemple la processó d'ampliades de Sant Miquel o els passos a Sant Jordi. Els homes porten sempre les imatges del Sant Crist i les dones, les de la Mare de Déu.

Altres costums tradicionals que es mantenen vius a principi del s XXI, especialment a la pagesia, són el de la salpassa, en què el capellà recorre les cases de les diferents véndes de la seua parròquia i deixa una mica de sal beneïda al llindar interior de la porta de la casa, i també el costum de fer cases santes, a través del qual s'escenifiquen uns altars devocionals molt ben guarnits a cada una de les esglésies. Els primers anys del s XXI encara hi ha molta gent que recorre totes les esglésies de l'illa —o les que es puguin— per visitar les populars cases santes, que segons conta Isidor Macabich fan referència al costum de fer guàrdia permanentment, d'antic amb un parell de jóvens armats, davant la figura del Sant Crist i de l'Eucaristia.

També era costum cantar caramelles, en aquest cas, caramelles de Pasqua, a la missa del Diumenge de Pasqua, data en què es dóna per acabada la Quaresma a tots els efectes. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments