Pujols, pou des

Pujols, pou des HIST/TOPON Pou de Formentera situat a la vénda des Molí-s'Estany de Sant Ferran de ses Roques. És en béns de can Maians, casa pairal dels Maians “Teuet” de Formentera, al S de l'assentament urbà des Pujols, a devers 200 m a llevant de s'estany Pudent.

Segons J. Marí Cardona, és l'antic pou des Pujols que apareix a la documentació de l'època de la repoblació definitiva de l'illa. Les terres en què es troba eren de titularitat reial, situades entre la línia de tramuntana de la mitja llegua de Marc Ferrer i la mar.

Aquest antic pou presenta la fesomia habitual que es pot trobar arreu de l'illa en els antics pous d'abeurada documentats des dels primers anys del repoblament i fins i tot en altres de construcció ja molt posterior. El brocal, baix i de planta quadrangular amb els cantons arrodonits, el 2008 apareix tapat amb una porta metàl·lica, encara que evidentment en origen era descobert. El clot és de poca fondària, sense paredar i mostra en els seus paraments el substrat de marès en què fou excavat.

Com succeeix a tants de pous abandonats, a començament del s XXI ja havia esdevengut un improvisat i incontrolat abocador d'escombraries. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments