Pujols, es

Pujols, es TOPON

1.
Zona costanera al N de Formentera, entre la platja de Llevant i sa Roqueta, a la banda O, i s'Abeurada i la punta Prima, a la banda E. Per terra, es troba per ponent amb l'estany Pudent i per migjorn i llevant amb les contrades de ses Roques i sa Punta.

Es tracta d'una sèrie de petites badies de platja i costa baixa rocallosa, que s'estenen entre la punta d'en Forn, a ponent, i la punta des Mabres, a llevant. La més oriental de les badies és coneguda com el racó des Pujols, on es troben dos varadors d'embarcacions de pesca tradicionals protegits per l'illa de ses Parreres o illa des Pujols, a mestral de la qual es troba l'illó o escullet des Pujols.

A continuació, cap a llevant, es troba la punta Alta, on hi ha la pedrera d'en Coix, l'escull des Polp i una extensió de platja on hi ha, arran de costa, l'escull des Corsaris o des Cossaris. Tota aquesta zona de mestral des Pujols és coneguda com sa Roca Bella, topònim associat al nom d'un establiment hoteler construït a la punta Alta durant els anys cinquanta del s XX. El tram final d'aquesta platja és conegut com es Fonoll Marí, igual que l'illa que protegeix l'indret per gregal. A la zona que es coneix com la roca Plana hi ha dos agrupaments de casetes varador tradicionals. Finalment, a l'extrem occidental des Pujols hi ha la platja des Pou i la punta des Mabres, juntament amb l'escull Pla i l'illa de s´Aigua Dolça.

Com a topònims d'interior es troben el pou des Pujols i el camí des Pujols, documentats ambdós al s XVIII. Com a seca des Pujols es coneix un escull submarí situat a mestral des Pujols, endret de la platja de ses Canyes.

Els primers esments documentals des Pujols pertanyen al s XVI. Joan Baptista Calvi, en els seus croquis de les illes Pitiüses dels anys 1555-1556, on dedicà especial cura a assenyalar indrets aptes per al fondeig d'estols, indica, entre el pas des Trucadors i la punta Prima, l´“Spaciol mayor” i l´“Spaciol minor”. El portolà de Juan Alonso Rubián de 1579 localitza, a la mateixa zona, “los pujoles”. La forma en què és coneguda la zona el 2008 i la forma “cala Pujols” sovintegen als mapes i portolans dels segles XVIII i XIX.

Els Llibres d'Entreveniments documenten l'any 1533 un indret conegut com “lo Pujol”, on s'hauria produït, el mes de gener, la captura d'una fragata de pirates que havia falconejat la costa eivissenca. [VFM]

2.
Zona que es troba a l'interior del mar, amb poc tou d'aigua. Algunes persones atribueixen aquest nom a l'indret que hi ha entre es Mataret i l'illot des Vedranell; d'altres, consideren que aquest topònim correspon a la seca des Cap Blanc. [MCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments