Pudent, estany

Pudent, estany TOPON Nom que rep l’estany oriental i major de Formentera.

Està situat, com el des Peix, al quadrant NO de l’illa, a migjorn de la punta de ses Illetes i a gregal i tramuntana del nucli urbà de Sant Francesc Xavier. Ocupa una superfície d’aproximadament 3,5 km2 i té una profunditat màxima de 4 m. Abans del s XIX, les seues dimensions eren menors: es tractava d’una zona pantanosa salabrosa que originava periòdiques epidèmies, fet que motivà l’obertura d’una comunicació amb la mar, coneguda com sa Séquia , que féu augmentar l’extensió, la profunditat i la salinitat de la llacuna.

La denominació estany Pudent es troba documentada des de final del s XIII, quan un document conservat parla de l’existència d’agres de falcons a cala Saona i de l’abundància de flamencs a l’estany Pudent. De fet, aquesta dada reforça el sentit del topònim estany des Flamencs , aplicat a la llacuna i present en testimonis cartogràfics a partir de mitjan s XVII i durant tot el s XVIII.

Les observacions de l’arxiduc Lluís Salvador, a la segona meitat del s XIX, presenten l’estany Pudent com un important viver d’espècies piscícoles, unit al mar per un braç artificial.

Durant la Guerra Civil, l’estany esdevengué lloc d’amaratge d’hidroavions dependents de la base de Pollença.

Tot el perímetre de l’estany constitueix el circuit hídric de les salines de Formentera, del qual l’estany mateix esdevé el primer i gran compartiment concentrador. A banda del repertori microtoponímic propi de les construccions salineres, poblat de genèrics com murs, concentradors, calçades, cristal·litzadors, comportes, etc., es troben a l’estany Pudent topònims com es mitjà Redó, es Mollet i es Brolls, indret documentat el 1697 i on es troben els ullals des Brolls.

L’estany Pudent és l’escenari de la rondalla de les dues germanes envejoses, ficció popular arrelada en la suposada existència de fonaments de cases antigues sota les tèrboles aigües de la llacuna, i que Joan Castelló Guasch recollí a Rondaies de Formentera (1976) justament amb el nom de “S’estany Pudent”. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments